====== Biokémia ======
== a tárgy honlapja ==
* [[http://www.biokemia.sote.hu/]]
* user: file
* pass: kitarul2
====== Előadások ======
{{:gytk:targyak:biokemia:biokemia_1.felev_ea.zip|Első féléves előadás diák}}
{{:gytk:targyak:biokemia:biokemia_2.felev_ea.zip|Második féléves előadás diák}}
{{:gytk:targyak:biokemia:g0301_en_ama_20121230_szigorlati_telelsor.pdf|2012-2013as szigorlati tételsor}}
^A tárgy adatlapja^^^
^ Típus | előadás, gyakorlat |
^Intézet | Orvosi Biokémia Intézet |
^ Intézet honlap | www.biokemia.sote.hu |
^ Oktatási felelős | Maróthyné dr. Tóth Erzsébet |
^Elérhetősége | 36 / 1 4591500 (60061-es mellék) |
^Jegymegajánlás | a kollokviumra jegymegajánló versenyre, a szigorlatra plusz pontokért tanulmányi versenyre lehet jelentkezni |
^ Félévek száma | 2 |
^ Vizsga | írásbeli a kollokvium és a szigorlat is |
====== Képletek ======
{{:gytk:targyak:biokemia:g0301_hu_mae_20121004_kepletlista.pdf|2012-2013as képletlista }}
{{:gytk:targyak:biokemia:bikem.kepletek.pdf|Képletgyűjtemény}}
===== fehérjék =====
==== aminosavak ====
=== szerkezete ===
* az emberi szervezet fehérjéi 20 L,α-aminosavból képződnek
* bizonyos aminosavak a szintézis során tovább módosulhatnak
* valamennyi aminosav **karboxil**- és **amino**csoportot tartalmaz az α-szénatomon
* a közös alapszerkezet mellett különböző oldalláncokkal rendelkeznek, ami a glicinen kívül optikailag aktívvá teszi a molekulát
* pH~7,4 körül teljesen ionizált állapotban vannak jelen a szervezetben **ikerionok**
=== csoportosítása oldallánc szerint ===
== apoláros ==
^ glicin ^ alanin ^ valin ^ leucin ^ izoleucin ^ prolin ^ fenilalanin ^ tirozin ^ triptofán ^
| Gly | Ala | Val | Leu | Ile | Pro | Phe | Tyr | Trp |
* van der Waals kölcsönhatások, hidrofób kölcsönhatások
* a glicin teszi lehetővé a polipeptidlánc legnagyobb flexibilitását
* a prolin gátolja leginkább a flexibilitást
* a tirozin hidroxilcsoportja H-hidakat alakíthat ki
== poláros, töltés nélküli ==
^ szerin ^ treonin ^ cisztein ^ metionin ^ aszparagin ^ glutamin ^
| Ser | Thr | Cys | Met | Asn | Gln |
* H-híd kialakítására képes aminosavak
* hidrofilok
* a metionin inkább apoláros (a kén a szénláncban)
* a cisztein könnyen oxidálódik cisztinné (diszulfidhíd), ez képes egyedül kovalens kötés kialakítására
* a szerin és a cisztein részt vehet enzimkatalízisekben
== poláros, savas (-) ==
* aminodikarbonsavak
^ aszparaginsav ^ glutaminsav ^
| (aszpartát) | (glutamát) |
| Asp | Glu |
== poláros, bázikus (+) ==
^ lizin ^ arginin ^ hisztidin ^
| Lys | Arg | His |
==== fehérjék szerkezete ====
* az egyik aminosav α-karboxil-csoportja egy másik aminosav α-amino-csoportjához peptidkötéssel (amidkötés) hozzákapcsolódik
* a polipeptidlánc szabályosan ismétlődő része a főlánc, amelyhez az oldalláncok kapcsolódnak
* az első beépülő aminosav amino-csoportja szabad marad (N-terminális)
* az utolsó beépülő aminosav karboxil-csoportja is szabad (C-terminális)
* a peptidkötések víz jelenlétében spontán hidrolizálnak, de a hidrolízis sebessége rendkívül kicsi (bizonyos katalizátorok hatására azonban extrém módon fölgyorsul)
* megkülönböztetünk egyszerű és összetett fehérjéket
* az 50-nél több aminosavból álló fehérjék a polipeptidek.
=== elsődleges szerkezet ===
* a fehérjék elsődleges sorrendje **az aminosavak kapcsolódási sorrendje**
* a peptidkötésben a szén-nitrogén atom kötéstávolsága az egyes és a kettős kötés közé esik, ez pí-delokalizáció
* a kötésben részt vevő hat szénatom egy síkban helyezkedik el, ezek a síkok rotálnak az α-szénatom körül.
=== másodlagos szerkezet ===
* a **karbonil- és aminocsoportok között kialakuló hidrogénhidak** stabilizálják a szerkezetet
* egyik formája az alfa-hélix
* másik formája a béta-redő
* egy fehérje nem feltétlenül csak alfa-hélix vagy béta-redő szerkezetű, hanem ezek, és más szabályos (B-turn) és szabálytalan struktúrák (random coil) keveredhetnek egymással
== alfa hélix ==
* a RTG-diffrakciós vizsgálatok szerint két periodicitást mutatnak (0,15 és 0,54 nm)
* két alfa szénatom között a távolság 0,15 nm
* egy spirál 3,6 aminosavból áll, így mire a következő alfa szénatom az előző fölé kerül >> 0,15 * 3,6 = 0,54 nm
* az NH és C=O csoportok ellentétes orientációval egymás fölé kerülnek, ez stabilizálja a szerkezetet
* egymástól négy peptidkötésnyire lévő aminosavak amid nitrogén és karbonil oxigénatomja között jön létre
* az oldalláncok kilógnak, a peptidkötések körüli atomok pedig olyan közel kerülnek egymáshoz, hogy a hélix belseje kitöltött
* nem alakulhat ki a helikális szerkezet, ha a láncban
* prolin
* vagy sok negatív töltés található (az apoláros oldalláncok kiszorítják a vizet, hogy ne azzal lépjenek H-hidas kölcsönhatásba)
* alfa-helikális szerkezet esetén csökken a forgatási szög
== béta redő ==
* ha két lánc kerül egymás mellé, kialakul a H-híd
* lehet paralel és antiparalel
* a prolin képes arra, hogy olxan mértékben megtörje a láncot, hogy az önmagával képezzen béta-redőt (béta-turn)
=== harmadlagos szerkezet ===
* az **aminosav oldalláncok között kialakuló kölcsönhatások stabilizálják**, hozzák létre
* hidrogénkötések
* elektrosztatikus kölcsönhatások (ionpárok)
* apoláros kölcsönhatások (London-féle erők)
* ezeket kiegészíti a ciszteinek között létrejövő diszulfidhíd (kovalens kötés)
* az így kialakuló konformáció felelős a fehérje funkciójáért
* egymástól távol lévő aminosavak oldalláncai kerülhetnek olyan közel egymáshoz, hogy kölcsönhatásba léphetnek
* a fehérjék nagy mennyiségű vizet képesek megkötni, általában rendezett hidrátburok alakul ki körülöttük
* az apoláros részletek egymás közelébe kerülnek és a fehérjegomolyag belseje felé orientálódnak
* **izoelektromos pont**: amikor a fehérje összes negatív és pozitív töltése megegyezik, a hidrátburok szétesik és a fehérje oldékonysága a minimumra csökken. azt a pH értéket, ahol ez bekövetkezik, a fehérje izoelektromos pontjának nevezzük
=== negyedleges szerkezet ===
* egy fehérjemolekulán belül **több polipeptidláncot másodlagos kötőerők tartanak össze** (diszulfidhíd esetén nem beszélünk negyedleges szerkezetről)
* az oxigénkötő hely kialakításában meghatározó funkciója van egy másik hisztidinnek, amely nem kötődik a vasatomhoz
* de ezt is az aminosavak kapcsolódási sorrendje határozza meg
=== multienzim komplexek ===
* bizonyos enzimek, amelyek külön-külön is jól definiált funkciót töltenek be, összekapcsolódhatnak és összehangoltan működhetnek
=== szupramolekuláris struktúrák ===
* multienzim komplexek tovább kapcsolódhatnak
=== a fehérjék denaturációja ===
* **natív szerkezet**: az a szerkezet, amelyben a fehérje működőképes
* **fehérjedenaturáció** során megszűnnek a gyenge kölcsönhatások és elveszik a hidrátburok az elsődleges szerkezet megváltozása nélkül. lehet:
* reverzibilis
* könnyűfémsók (ammónium-szulfát, nátrium-klorid, magnézium-klorid)
* szerves oldószerek (etanol, aceton)
* denaturáló vegyületek (urea, guanidin)
* detergensek (Na-dodecil-szulfát)
* irreverzibilis
* szerves savak (triklórecetsav)
* nehézfémsók (Pb, Hg)
=== a natív állapot kialakulása ===
* a natív szerkezet az ún. protein-folding során alakul ki
* a fehérjelánc föltekeredése a termodinamikailag legkedvezőbb folyamatot követi
* a natív konformáció így a fehérje szerkezetének legkedvezőbb állapota
* a primer szerkezet, az aminosavak sorrendje határozza meg a natív állapot konformációját
* vannak kitüntetett aminosavak, amelyek a szekvenciában elfoglalt szerkezetüktől függően alapvető fontosságúak a konformáció kialakításában
* a **chaperonok** speciális szerepet játszanak a funkcióképes polopeptidszerkezet kialakításában
* alapvető funkciójuk a denaturált, de legalábbis nem szabályosan föltekeredett fehérjék aggregálódásának meggátlása és az alapvető konformáció kialakításának elősegítése
=== a fehérjeszerkezet megismerése ===
* tulajdonságok, amelyek alapján a fehérjék elválaszthatók egymástól:
* méret
* oldékonyság
* töltés
* kötődési affinitás
== aminosav-összetétel meghatározása ==
* a polipeptidlánchoz
* 6 N HCl-t adok
* 110 fokon 24 órán át inkubálom (**savas hidrolízis**)
* így az összes peptid kötés felszakad és az aminosavakat mennyiségileg meg tudom határozni.
== aminosav-sorrend meghatározása ==
* a fehérje N-terminális aminosavat kell reagáltatni olyan vegyülettel, amely az aminosavval együtt eltávolítható
* külön-külön megemésztettem a peptidláncot az endopeptidázokkal és átfedő szakaszokat keresve meg tudom határozni akármilyen hosszú polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
* Probléma: 98%-os hatásfok
* mindig visszamarad ismeretlen aminosav
* egy átlag polipeptid 100-150 aminosavból áll, ezt már nem tudom meghatározni
* endopeptidázokra - tripszin, kemotripszin - van szükségem, melyek oldalláncspecifikusak.
== kidolgozói ==
*** Sanger** határozta meg elsőként az inzulin aminosavszekvenciáját
* dinitro-fluoro-benzollal reagáltatta
* az N-terminális véghez kötődik
* mindig csak egy szakadt aminosav szakadt le
* egyesével meg tudta határozni a sorrendet.
***Edman** lúgos közegben fenil-izotiocinátot használt reagensként.
* A közeg enyhe savanyítására leszakad az első peptidkötés
* ismételt visszalúgosítással, újabb Edman-reagenssel és savanyítással minden aminosav leszakítható
* A leszakadó aminosavak fenil-izohidantiont alkotnak, melyeket az oldalláncok különböztetnek meg egymástól.
***Kendrew** a ribonukleáz fehérjét vizsgálta
* 124 aminosav
* 8 cisztein - térben elég közel helyezkednek el egymáshoz, ezért a szulfid-csoportok O2 jelenlétében kovalens kötéssel összekapcsolják a láncot.
* **fontos**: meghatározott cisztein meghatározott ciszteinnel kapcsolódhat, mert így működik csak az enzim.
* másodlagos kötéseket 6 M-os urea oldattal bontotta fel
* diszulfidhidakat szétbontani merkaptoetanollal lehet
* ha a denaturáló ágenseket eltávolítom dialjzissel, akkor az alapszerkezetet nyerem vissza, ezzel bebizonyította, hogy az //aminosav sorrend határozza meg a térszerkezetet//.
==== enzimek ====
=== katalitikus funkció ===
* az élő szervezetben kevés reakció megy végbe önmagától, bár a szabadentalpiaváltozása negatív érték
* a reakciók önmagukban rendkívül lassúak, meggyorsításukhoz **katalízis**re van szükség
* a katalízist **enzim**eknek nevezett fehérjék végzik
* a reakcióban résztvevő partnerek (szubsztrátok) és a végtermék stabil kémiai szerkezete között az átalakuló molekulának egy **tranzíciós (átmeneti) állapot**ba kell kerülnie
* az átmeneti állapot eléréséhez szükséges energiaszint a reakció gátja
* az enzimek pontos kiegészítői a tranzíciós állapotban lévő szubsztrátok szerkezetének, így stabilizálják az átmeneti állapotot és csökkentik az aktiválási energiát
* az enzimek szerkezete specializálódott, specifikusak szubsztrájukat és a reakciót tekintve is
* kizárólag a reakció aktiválási energiáját csökkentik, az egyensúlyi állapotot nem változtatják meg
* a reakció tényleges irányát a reakció szabadenergiaváltozása határozza meg
* végbemehetnek az élő szervezetben olyan reakciók is, amelyek önmagukban szabadenergianövekedéssel járnak, azonban ezekhez mindig kapcsolódik egy szabadenergiacsökkenéssel járó folyamat
* léteznek olyan enzimek, amelyek több reakciót képesek összekapcsolni
=== ES komplex kialakulása ===
* a szubsztrátok az enzim **szubsztrátkötő hely**éhez kapcsolódnak, amely az **aktív hely**hez tartozik
* az aktív helyet alkotják még
* az aminosav-oldalláncok, amelyek részt vesznek a szubsztrátok átalakításában
* a prosztetikus csoportok (általában vitamin természetű anyag származéka)
* az aminosav-oldalláncok, amelyek az aktív helyet alkotják, csak a harmadlagos szerkezetben kerülhetnek egymás közelébe
* az aktív hely szubsztrátkötő része a szubsztrát szerkezetének pontos térbeli kiegészítője
* kulcs-zár mechanizmus szerint az enzim már a kapcsolódás előtt ilyen szerkezetben létezik
* indukált illeszkedés elmélet szerint pont a szubsztrát kötődése hozza létre a komplementer szerkezetet
* az enzim-szubsztrát kapcsolatot a gyenge, reverzibilis kölcsönhatások sokasága biztosítja
=== a katalízis ===
* a legtöbb katalízis néhány részfolyamaton alapul, ezek a
* sav-bázis katalízis
* kovalens katalízis
* entrópia effektus
== sav-bázis katalízis ==
* az általános savak (adott pH-n protont tud leadni) protonálni képesek a szubsztrát valamely csoportját
* az általános bázisok (adott pH-n protont vonzanak) deprotonálják a szubsztrátot
* pl. a pancreasban termelt ribonukleáz működési mechanizmusa
== kovalens katalízis ==
* az aktív hely aminosav oldalláncai vagy a prosztetikus csoport átmenetileg kovalens kötést létesít a szubsztráttal
* pl. a kimotripszin és egyéb szerin-proteázok
== entrópia effektus ==
* az enzimekhez való kötődéskor a szubsztrátok a megfelelő elrendeződésben kerülnek egymáshoz közel, így az entrópia csökken
== metalloenzimek ==
* a fémiont tartalmazó enzimek jelentős csoportja redoxireakciókat katalizál
=== enzimek csoportosítása ===
* egy-egy enzimet négy szám határoz meg
* az első szám hat nagy osztályba sorol
* oxidoreduktázok
* redoxireakciókat katalizálnak
* transzferázok
* funkciós csoportokat helyeznek át (pl. kinázok)
* hidrolázok
* víz segítségével hasítanak
* liázok
* víz, ammónia, szén-dioxid vagy valamilyen más molekula adódik egy molekulához vagy vonódik el egy molekulától
* izomerázok
* izomerizációkat katalizálnak
* ligázok
* különböző molekulákat kapcsolak össze nagyenergiájú foszfátkötés hasításából fedezett energiával
* az azonos szubsztrátok azonos reakcióját katalizáló, de elsődleges szerkezetükben eltérő enzimek az **izoenzim**ek
=== koenzimek és prosztetikus csoportok ===
* a katalitikus funkció betöltéséhez az enzimek jelentős része egy **koenzim**nek nevezett molekulát igényel
* ezeket az emberi szervezet a vitaminokból veszi fel
* ha az enzim ls a koenzim kapcsolata nagyon szoros, **prosztetikus csoport**nak nevezzük
=== Michaelis-Menten modell ===
* a nem katalizált kémiai reakcióban a reakció sebessége a résztvevő anyagok koncentrációjától függ
* a katalizált reakció sebessége sokkal nagyobb, mint a nem katalizálté, azonban a reagáló anyag koncentrációjának emelése egy **telítési koncentráció** felett már nem okoz észrevehető sebességnövekedést
* ilyenkor a rendszer maximális sebességgel (vmax) működik
* minden enzim szubsztrátot köt
* ha az enzimkoncentrációt növeljük, növekedik a reakció sebessége
* a Michaelis-Menten modell leírja a legegyszerűbb katalizált reakció menetét
* feltétele, hogy a szubsztrát koncentráció [S] az enzim koncentrációjánál [E] nagyságrendekkel nagyobb
* a vizsgált időtartam alatt az eredeti [S]-hoz képest elhanyagolható mennyisegű szubsztrát alakuljon át
* az enzim és a szubsztrát k1 sebességi állandó szerint alakul át ES komplexszé és k2 állandóval alakul vissza
* az ES komplex k3 sebességi állandó szerint alakul át termékké
* a három sebességi állandóból k2 + k3 / k1 szerint nyert állandó a Michaelis-konstans **KM**
* az egyenlet szokásos formája:
* v = [S]vmax / ([S] + KM)
* ha a reakciósebesség éppen a fele a maximális reakciósebességnek, akkor a KM érték éppen [S]
* azaz a Michaelis-konstans számértékileg megegyezik azzal a szubsztrátkoncentrációval, amely mellett egy adott enzimmennyiség az általa elérhető maximális reakciósebesség felét éri el
* minél kisebb a KM érték, annál kisebb szubsztrátkoncentrációnál képes az enzim dolgozni
* a kettős reciprok linearizálási formája a Lineweaver-Burk féle ábrázolás
* az enzim katalitikus képességét az **átviteli szám** jellemzi
* megmutatja, hogy egy adott enzim időegység alatt hány molekula szubsztrát átalakulását képes katalizálni
* készítmények jellemzésére az **enzim aktivitás**át szokták használni
* az enzim tisztasága kapcsán a **fajlagos aktivitás** fejezi ki az egységnyi mennyiségű fehérjére eső enzimaktivitást
* a valóságban azonban legalább két szubsztrát vesz részt a legtöbb reakcióban
* a reakció jellege szerint lehet szekvenciális (előbb az egyik, majd a másik szubsztrát kötődik >> hármas komplex)
* vagy lehet ping-pong reakció, amikor először az egyik szubsztrát kötődik, a termék leválik, majd a másik szubsztrát kötődik
=== az enzimaktivitás gátlása ===
== irreverzibilis gátlás ==
* a gátló anyag nagyon erősen, legtöbbször kovalens kötéssel kapcsolódik
* nagyon lassan, vagy egyáltalán nem disszociál
== reverzibilis gátlás ==
* a gátló anyag okozhatja a szubsztrát kötődését
* vagy gátolhatja a katalízis folyamatát
* **kompetitív gátlás**
* a gátló anyag a szubsztrát enzimhez való kötődését gátolja
* a sszubsztrát és az inhibitor ugyanazért a kötőhelyért verseng
* ha emelkedik a szubsztrát koncentráció, az ES komplex fog kialakulni
* a kompetitív inhibitor tehát
* nem változtatja meg a vmax értéket
* a KM értéket azonban látszólag megnöveli
* **nem kompetitív gátlás**
* a gátló anyag nem a szubsztrátkötő helyhez, hanem az aktív centrum más, a katalízisben részt vevő csoportjához kapcsolódik
* a gátlás a maximális reakciósebesség csökkenésével jár
* a KM érték változatlan marad
* **unkompetitív gátlás**
* a gátló anyag nem ugyanahhoz az enzimformához kötődik, mint a szubsztrát
* vmax és KM értéke is csökken
* az enzimek természetes szubsztrátjaira hasonlító gátlószereket **antimetabolitok**nak nevezzük
=== az enzimaktivitás szabályozása ===
* két tényező határozza meg az enzim aktivitásának mértékét
* az enzim mennyisége
* az egyes enzimmolekulák működésének sebessége
* a már megszintetizálódott enzimmolekulák működésének sebességét többféle regulációs mechanizmus módosíthatja
* allosztérikus szabályozás
* oldalláncok kovalens módosítása
* proenzimek aktív enzimmé alakítása limitált proteolízis segítségével
== allosztérikus enzimek ==
* a szubsztrátkötő helyen kívül rendelkeznek még más ligand számára is kötőhellyel (**allosztérikus kötőhely**)
* gyakran az aktív helytől távol
* az aktív hely és az allosztérikusan kötődő ligand funkcionális kapcsolatát az enzim harmadlagos szerkezetének változása biztosítja (**allosztérikus konformációváltozás**)
* az allosztérikus aktivátor és allosztérikus inhibitor kötődése gyenge kölcsönhatások sokaságán alapul, ezért reverzibilis folyamat
* allosztérikus aktivátorok
* megnövelheti az enzim affinitását a szubsztrát iránt (csökken a KM érték)
* elősegítheti a szubsztrátok megfelelő orientációját (nő a vmax érték)
* léteznek olyan enzimek is, amelyek kizárólag a ligand kötődése után működnek
* allosztérikus inhibitorok
* ha a ligand és a szubsztrát kölcsönösen kizárja egymás kötődését, bár nem ugyanazért a kötőhelyért versengenek, akkor látszólag kompetitív gátlás kinetikai képét kapjuk
* a szubsztrátétól eltérő szerkezetű allosztérikus hatás a **heterotrop hatás**
* több azonos polipeptidláncból felépülő enzimek esetén jöhet létre a **homotrop hatás**
* egyetlen fajta molekula, enzimek esetén maga a szubsztrát képes betölteni az allosztérikus ligand szerepét is
* a jelenség magyarázata a negyedleges szerkezet konformációváltozása
* ha kötődik egy ligand, nem csak egy alegység szerkezetét képes megváltoztatni, hanem a változás átterjed a többialegységre is
* ezért a ligand a többi alegység szempontjából allosztérikus szabályozóként szerepel
* a pozitív homotrop hatás (**homotrop kooperatív hatás**)
* Michaelis-Menten modell telítési görbéjétől eltérő, S-alakú (szigmoid) telítési görbét eredményez
* az első molekula szubsztrát kötődése úgy változtatja meg az enzim negyedleges szerkezetét, hogy a következő molekula szubsztrát kötődésének valószínűsége megnő
* **szimmetria modell**
* kétféle konformációban létezik az enzim, egy katalízisre képes relaxált (R) és egy nem képes feszített (T) állapotban
* a szabad enzim a két állapot közötti egyensúlya a T irányba van eltolva
* az első molekula szubsztrát bekötődése az egész szerkezetet R konformációban stabilizálja
* **szekvenciális modell**
* nem szükségszerű, hogy az összes alegység ugyanabban a konformációban legyen
* a ligand bekötődése megváltoztatja a konformációt, de ez nem terjed át az enzim teljes egészére, csak a következő alegységre
* a homotrop kooperáció fiziológiai jelentősége, hogy az enzim működési tartományát sokkal szűkebb szubsztrátkoncentrációk között tartja (hemoglobin oxigénleadása)
== oldalláncok kovalens módosítása ==
* a szabályozó mechanizmus az enzimek foszforilációján és defoszforilációján alapul
* a szabályozás kovalens módosítást katalizáló enzimeket igényel
* a fehérjék foszforilációjáért felelős enzimek transzferázok, **protein-kináz**ok
* ATP foszfátcsoportjának terhére alakítják ki az észterkötést
* fehérjék szerin, treonin vagy tirozin oldalláncának OH-csoportján foszforilálnak
* a foszforiláció bizonyos enzimek esetén aktiváló más enzimek esetén gátló hatású
* a defoszforilációt katalizáló enzimeket **foszfo-protein-foszfatáz**oknak nevezzük
* a foszforilációs kaszkád segítségével a kémiai jel megsokszorozódhat
== proenzimek limitált proteolízise ==
* irreverzibilis folyamat
* a lényege, hogy az enzim csak ott legyen aktív, ahol már szükség van rá
* a limitált proteolízis során egy másik proteáz néhány kitüntetett peptidkötésüket elhasítja, így válnak aktívvá
==== a hemoglobin és a mioglobin ====
* 18x több energiát lehet előállítani oxigén jelenlétében
* a sejtben oldódó oxigén nem elég az energiatermeléshez
* vminek még kötni kell oxigént >> **fehérjék**
* a vörösvértestekben a **hemoglobin** (Hb)
* főként az oxigén szállítására szolgál
* az izomsejtekben a **mioglobin** (Mb)
* főként az oxigén tárolására szolgál
=== a hemoglobin és a mioglobin szerkezete ===
* mindkét molekula hemoprotein, prosztetikus csoportként **hem**et tartalmaz
* a hem-vas az oxigén- és az elektronakceptor is
* a vas a tetrapirrol gyűrűrendszer közepén mind a négy nitrogénhez kötpdik, továbbá két koordinatív kötésre képes a hem síkjának két oldalán
* az ötödik koordinációs kötőhelyéhez a globinlánc egyik hisztidinje kapcsolódik
* így már Fe(II) formában van jelen a hem-vas
* nem képes föloxidálódni és képes oxigént kötni
* az oxigénkötést egy másik hisztdin stabilizálja, amely nem kötődik a vasatomhoz
* az oxigén O2-molekula formában kötődik
* csak a hem-vas (Fe2+) képes oxigént kötni, az oxidált állapotú Fe3+ vagy methemoglobin nem, ez minden hemoproteinre igaz. ezért a hemoproteinek egy része:
* Fe(II)-állapotban oxigéntranszportot bonyolít le
* Fe(II)/Fe(III) redoxrendszer, elektrontranszportban vesz részt (citokrómok)
* Fe(II) állapotban oxigént köt, Fe(II)/Fe(III) redoxreakcióban az oxigént redukálja
* a Mb egyetlen polipeptidláncból és a kapcsolódó hemből áll
* a Hb globinrészét négy polipeptidlánc alkotja
* a Hb A két alfa és két bétaláncból áll
* a magzati Hb F két alfa és két gammaláncból áll
* az alegységeknek külön a Mb-hoz hasonló a telítési görbéje
* denaturációs vizsgálatok
* ha elvesszük a hemet, ureával denaturáljuk, dializáljuk az ureát és visszaadjuk a hemet >> nem köt újra oxigént
* ha elvesszük a hemet, ureával denaturáljuk, de a dialízis előtt adjuk vissza a hemet >> újra képes oxigént kötni
=== az oxigénkötés ===
* az oxigénkötő fehérjéket **telítési görbé**jükkel jellemezhetjük
* megmutatja, hogy a fehérjék hány százaléka köt oxigént adott parciális oxigénnyomásnál
* alapvető különbség a Mb és a Hb telítési görbéjében
* Mb telítési görbéje hiperbola
* a szövetekben fönnálló viszonyok között képtelen lenne leadni az oxigént
* Hb telítési görbéje szigmoidális
* az alegységek közötti **kooperativitás**ra utal
* az oxigén bekötődése gátolt egy ideig, de egy oxigén bekötődése elősegíti a többi bekötődését
* a tüdőben telített oxigénnel, de a szövetekben képes leadni a kötött oxigént
* **oxigénkötés** hatására a Fe(II) és a porfiringyűrű térbeli viszonya módosul
* oxigén nélkül a gyűrű síkjából a Fe kiemelkedik
* az oxigén kötődése mintegy behúzza a gyűrűbe a hem-vasat (csökken az ionrádiusz)
* megváltoznak a hidrogénhíd-kötések és apoláros kölcsönhatások
* fölszakad a deoxi-Hb-t stabilizáló 8 ionpár
* ezzel magyarázható a pozitív kooperáció
* a vörösvértestekben igen nagy mennyiségben termelődik **2,3-bifoszfoglicerát** (2,3-BPG)
* a negatív töltésű 2,3-BPG és a pozitív töltésű aminosav-oldalláncok olyan kötéseket hoznak létre, amelyek stabilizálják a deoxi-Hb negyedleges szerkezetét
* oxi-Hb-hoz nem kötődik, mert az oxigenálódás gátolja a kötődését
* a 2,3-BPG kötése pedig gátolja, hogy alacsony tenziónál bekötődjön az oxigén
* ha nem tatalmazna a vörösvérsejt 2,3-BPG-ot, akkor a Hb telítési görbéje a Mb telítési görbéjéhez válna hasonlóvá
* a tárolt vér 2,3-BPG-tartalma folyamatosan csökken, ezt inozin hozzáadásával lehet meggátolni
* a Hb F kevésbé köti a 2,3-BPG-ot, ezért nagyobb az affinitása az oxigénhez, ez biztosítja a magzat oxigénellátását az anyai vérből
* a Hb protonokat és szén-dioxidot is köt
* a szövetekben termelődő CO2-ot az anhidráz H2CO3-tá alakítja
* ez a fiziológiás pH-n deprotonálódik, a HCO3--ot szállítja a vér, a H+-t a Hb
* pH csökkenésével a Hb oxigénaffinitása csökken
* fokozott izomműködés esetén a laktáttermelés miatt a pH csökken, a telítési görbe jobbra tolódik, ez a **Bohr-effektus**
* Hb leadja az oxigént és fölveszi a hidrogént, mert lecsökkent az oxigénaffinitás
=== hemoglobinopathiák ===
* több, mint 300 humán hemoglobinopathiát írtak le
* legtöbbjük egyetlen aminosav módosulása
* egyes esetekben azonban ez is súlyos kórkép kialakulásához vezethet
* a sarlósejtes anaemia mindössze egyetlen aminosav módosulásának következménye
===== ESSZÉKÉRDÉSEK =====
{{:gytk:targyak:biokemia:biokem_essze.doc|esszékérdések}}
{{:gytk:targyak:biokemia:essze.jpg|}}