Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Hogyan tudom szerkeszteni az oldalakat?

Kattints az oldal szerkesztése gombra az adott lap tetején. (bal felső sarok, harmadik fülecske):

oldal szerkesztése

Ha olyan oldalt szeretnél szerkeszteni, ami még nem létezik, az oldal létrehozása felirat szerepel az oldal szerkesztése helyett, piros színnel. Ilyenkor erre a fülecskére kattintva egyszerűen létrehozhatod az oldalt. Ha még nem létező tárgyhoz írnál valamit, akkor se rettenj vissza, egyszer mindent el kell kezdeni. Itt találsz egy példa tárgylapot, kattints az oldal szerkesztése gombra, másold ki az egészet, navigálj el a tárgy nem létező oldalára (pl. http://sotepedia.hu/aok/targyak/kacsa ), kattints az oldal szerkesztése gomb helyén pirosan világító oldal létrehozása fülecskére, másold be, és kész! Már írhatod is. Még regisztrálnod sem kell.

A SotePedia.hu oldalait szabadon szerkesztheted, akár bejelentkezés nélkül is. (Ha regisztrálsz és bejelentkezel, az annyival könnyebb, hogy akkor nem kell minden szerkesztés után beírnod az ellenőrző kódot.) Ha még nem vagy teljesen magabiztos, inkább csak írj hozzá, mint törölj, majd idővel kigyomláljuk a túl sok infót. Bár hidd el - ha nem szándékosan ez a célod - szinte lehetetlen elrontanod bármit is.

Hogyan tudok feltölteni bármit?

Az oldal szerkesztése nézeten belül találni fogsz egy gombsort a szövegbeviteli mező tetején. Tizenötödik gombja egy kis képkeretet ábrázol és a Képek és más fájlok hozzáadása nevet viseli. Erre kell kattintanod, hogy feltölthess.

képek és más fájlok feltöltése

Ezután megjelenik egy új, kisebb ablak. Itt tudod kiválasztani a gépedről a feltöltendő fájlt (Choose file). Ezek után nyomd meg a feltöltés gombot (Upload), majd azt, hogy befejezés (Done).

Hogyan tudom beilleszteni az oldalra a feltöltött dolgokat?

A feltöltés befejeztével egyből megjelenik az ablakban az általad feltöltött fájl. Ha az adott oldalra már töltöttek fel fájlokat vagy te töltesz fel egyszerre többet, akkor a rendszer automatikusan ABC-sorrendbe teszi őket. Ha kikeresed a listából a megfelelő fájlt, kattints a címére és már be is illeszti az éppen aktív szövegbeviteli dobozba, az oldalra, amit szerkesztettél, pont oda, ahol a feltöltés előtt a kurzorod volt. Ennyi az egész.

feltöltés és beillesztés

Jelenleg regisztráció nélkül, szabadon tölthetsz fel a SotePedia oldalaira. Ezt a beállítást szeretnénk a későbbiekben is így hagyni. Az egyetlen megkötés, hogy ne legyen 20MB-nál nagyobb egy darab file. Ha mindenképpen 20MB-nál nagyobb dolgot szeretnél eljuttatni hallgatótársaidhoz, akkor küldj egy emailt az info@sotepedia.hu címre, hogy megtaláljuk a megoldást.

Miért jobb ez, mint a csoport levelezőlistája?

Nem jobb, hanem más. Átlagos méretű fájlokat szabadon tölthetsz fel és le. Nem kell idegen oldalakon regisztrálni, különböző linkeket küldözgetni, aggódni, hogy csak két napig és tíz letöltésig érhető el, amit küldtél. Egyszerűen töltsd fel a SotePedia oldalaira, amit szeretnél, aztán írd meg a barátaidnak:

Én is a SotePediát használom

Mi ez a sok krikszkraksz az oldalak szerkesztése közben?

A SotePedia egy wiki, ami arra lett kitalálva, hogy nagy mennyiségű információt sok ember viszonylag szabadon és lehetőleg nagyjából egy időben kezeljen. Ezért az oldalakat egyszerű szövegfájlokban tárolja, hogy kicsik maradjanak. Ennek ellenére lehet formázni a szöveget, de ezt kisebb trükkökkel kell megoldani, bár egyik sem vészes. A leggyakrabban valószínűleg csak pár formázást fogsz úgyis használni, ezek:

ezt kell írni így néz ki
FORMÁZÁS
**vastag betű** vastag betű
//dőlt betű// dőlt betű
__aláhúzás__ aláhúzás
''fix betűköz'' (aposztrófok, nem idézőjel) fix betűköz
**//__''kombinálva''__//** kombinálva
<sup>fölső index</sup> és <sub>alsó index</sub> fölső index és alsó index
<del>áthúzás</del> áthúzás
sor\\ törés sor
törés
LINKEK
[[http://www.sotepedia.hu|SotePedia.hu]] SotePedia.hu
[[mailto:info@sotepedia.hu|SotePedia.hu info]] SotePedia.hu info
[[:wiki:syntax_hu|Nézd meg a részletes szerkesztési mutatót!]] Nézd meg a részletes szerkesztési mutatót!
[[hogyan#Hogyan tudok feltölteni bármit?|Az oldalon belül jelzett címre ugrik]] Az oldalon belül jelzett címre ugrik
KÉPEK
{{wiki:dokuwiki-128.png}}
[[http://www.dokuwiki.org|{{wiki:dokuwiki-128.png}}]]
{{wiki:dokuwiki-128.png |ide a címét}} ide a címét
MÁS
Lorem ipsum((ez egy lábjegyzet)) Lorem ipsum1)

Táblázat készítése:

ha ilyen táblázatot szeretnél készíteni:

száma dátuma témája előadó neve témakörhöz kapcsolódó segédanyag(ok)
1. 2012. 09. 11. Élettan Ligeti Erzsébet témakörhöz kapcsolódó segédanyag(ok)

Vegyük példának, hogy azt szeretnéd, hogy így nézzen ki a táblázat:

első oszlop második oszlop harmadik oszlop
1. sor 1. cella 1. sor 2. cella 1. sor 3. cella
2. sor 1. cella 2. sor 2. cella 2. sor 3. cella

A táblázat első sorát kis kalapok (^) választják el, a többi sorát pedig egyenes vonalak (|). Az oldal szerkesztése gomb megnyomása után a szövegdobozba csak be kell írnod. A fenti egyszerű táblázat például így néz ki:

^első oszlop   ^második oszlop  ^harmadik oszlop ^
|1. sor 1. cella |1. sor 2. cella |1. sor 3. cella |
|2. sor 1. cella |2. sor 2. cella |2. sor 3. cella | 

A kis kalapok és a függőleges vonalak pozíciója nem számít, a számuk alapján találja ki az oldal, hogy melyik cellába akarsz éppen írni. Függőleges elválasztó vonalat Windows alatt (alt gr + w), Mac alatt (alt + í) billentyűkombinációval tudsz írni.

Ha egyesített cellákat szeretnél létrehozni, mind például ez a táblázat:

fejléc
1. sor 1. cella 1. sor 2. cella 1. sor 3. cella
2. sor 1. cella 2. sor 2. cella 2. sor 3. cella

Akkor így kell beírnod a jeleket:

^fejléc^^^
| 1. sor 1. cella | 1. sor 2. cella | 1. sor 3. cella |
| 2. sor 1. cella | 2. sor 2. cella | 2. sor 3. cella |

Ha ennél bővebb ismeretekre vágysz:

 • olvasgathatod az angol nyelvű, de igen szemléletes nyelvtan oldalt, vagy
 • itt megtalálod az előbb ajánlott oldal nagy részét magyarra fordítva: magyar nyelvtan

Hogyan tudom kinyomtatni a wiki formátumú lapokat?

Ha wiki formátumban töltöd föl a jegyzeteidet, az azért hasznos, mert nem kell letölteni egy word dokumentumot, hogy megtudd, mi van benne, emellett bárki ki tudja egészíteni, javíthat rajta. Az ilyen formátumú jegyzeteket is könnyen kinyomtathatod, bal oldalt találod az eszközök nevű dobozt, ott a Nyomtatható verzió-ra kattintva csak a számodra fontos jegyzet lesz látható és ezt már nyomtathatod is.

Szerkesztőknek

 

Ki a felelős azért, hogy amit itt találok, az jó?

Senki és Mindenki. De leginkább Te.

Azzal segíthetsz a legtöbbet, ha mindenkori tudásodnak megfelelően szerkeszted, bővíted a SotePedia oldalait. Nyugodtan bővítsd a meglévő oldalakat, hozz létre újakat, rendszerezz, osztályozz, tölts fel, tölts le, írj vizsgabeszámolót, megjegyzéseket, javításokat.

Hogy tudok segíteni?

Kattints rá az adott lap tetején az oldal szerkesztése fülecskére, és már írhatod is a saját véleményedet. Bármi segíthet másnak, akár egy kérdés is. Nem kell tökéletességre törekedned, hisszük, hogy az idő és a közösség majd megoldja minden problémánkat.

Találtál valamit, ami szerined nem úgy van? Írd oda, hogy szerinted mi a helyes. Törölni - ha nem muszáj - inkább ne törölj, majd ha már zavaróan sok dolog lesz az oldalon, megpróbáljuk kihámozni a lényeget.

Van egy jegyzeted, amit nem bánsz, ha más is elolvashat? Töltsd fel, sokat segítesz vele mindenkinek.

Vizsgáztál, és már mindenkinek elmesélted, hogy mit kérdeztek tőled? Írd meg a tárgy lapjára is, aztán küldd el a csoporttársaidnak a linket. Minél többet adsz, annál többet kapsz vissza, hidd el.

Ha még nem létező tárgyhoz írnál valamit, akkor se rettenj vissza, egyszer mindent el kell kezdeni. Itt találsz egy példa tárgylapot, kattints az oldal szerkesztése gombra, másold ki az egészet, navigálj el a tárgy nem létező oldalára, kattints az oldal szerkesztése gomb helyén pirosan világító oldal létrehozása fülecskére, másold be, és kész! Már írhatod is. Még regisztrálnod sem kell.

Miért nem kell regisztrálni?

Lehet, de nem kötelező. Tudjuk, hogy sokakat már egy pár kattintással megoldható regisztráció is elrettent, ezért döntöttünk úgy, hogy regisztráció nélkül is bármihez hozzá lehet férni az oldalon, sőt, letölteni, feltölteni és szerkeszteni is lehet. Ha nem áll szándékodban, akkor nem tudod elrontani, hidd el.

Nem tudok .rar fileokat megnyitni

Az anyagok egy jelentős része régről lett átmentve, még nem volt időnk újracsomagolni őket. Ha nem tud a géped ilyet megnyitni, akkor szükséged lesz bármilyen programra, ami kicsomagolja. A legegyszerűbb talán ez itt.

1)
ez egy lábjegyzet és egy fölbukkanó buborék

QR Code
QR Code Hogyan tudom szerkeszteni az oldalakat? (generated for current page)