Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Kardiológia

Általános leírás a tárgyról

 • A félév során a szívvel kapcsolatos, mindenféle kórképpel illetve helyzettel ismerkedünk meg, részben betegágy mellett, részben pedig az előadások során
 • Alapvetően a belgyógyászat tárgykörébe tartozik, így a belgyógyászat szigorlathoz mindenképp segítség. Emellett sok, minden orvos számára alapvető tudást, sajátítunk el.
 • Nem túl nagy a bukási arány. Mindazonáltal nagyban meg lehet könnyíteni a vizsgaidőszakot, ha évközben minimális energiát fektetünk a tanulásba.
 • Az előadások többsége érdekes és csak kéthetente van, katalógus gyakran van, de be tudjátok írni egymást. Az előadások felkerülnek a klinika honlapjára is, így mindenki eldöntheti magában, hogy érdekli-e a tárgy. Amennyiben igen, úgy hasznosak az előadások.
 • A félév során van a Kardiológia Napja, melyet a CVC-ben tartanak. Ezt mindenképp érdemes meglátogatni, még akár más gyakorlatok kihagyása árán is, mert egyrészről érdekes, másrészről pedig hiányzást lehet vele pótolni (előre is!). Ezen a napon más módszerrel oktatnak, magad végezhetsz vizsgálatokat, így sokkal több információt megjegyzel.
A tárgy adatlapja
kódja a Neptunon AOKKAR292_3M
típus előadás/gyakorlat
intézet CVC, Honvéd
intézet honlapja http://vszek.semmelweis.hu/
oktatási felelős Dr. Kiss Orsolya
elérhetősége oktatas@kardio.sote.hu; 1/458-6847
számonkérés típusa év közben nincs
félévek száma egy
vizsga típusa szóbeli
nehézség ez egy könnyen elsajátítható tárgy, ami érdekes!

Tankönyvek, jegyzetek

Biztosan kelleni fog
 • ORVOSképzés legújabb kardiológiai összefoglalója - dr. Merkely Béla gondozásában jelenik meg (letölthető a http://vszek.semmelweis.hu/-ról.
 • Keltai Mátyás: Kardiológia (Semmelweis Kiadó, 2006)
Ha érdeklődsz, további könyvek, jegyzetek
 • Kardiológia (Medicina)
 • Herold kardiológia fejezete

További segédanyagok

Kidolgozott vizsgatételek

Nyilván nem helyettesíthetnek semmit, de azért irányt mutathatnak, ha elakadsz. ;)

Évközi zh-k és demok kérdései

Minden szubjektív

Személyes tapasztalatok a tárggyal kapcsolatban

tanulással kapcsolatos tanácsok

Én nem ajánlom a Keltai könyvet, szerintem nem jó. Az orvosképzés elsajátítása elegendő a sikeres vizsgához, ha emellett azért odafigyeltél a gyakorlaton. Az előadások látogatása nem haszontalan, a többségük igen nívós, letölthetők a cvc honlapjáról (www.kardiologia.hu). Emellett a kidolgozott tételek közül ez nagyon jó: itt letöltheted

Az emberek többsége Merkelynél teszi le a kardiológia kollokviumát. Ez alapján midnenképp érdemes előre érdeklődni a már vizsgázottaktól, hogy miket kérdez. Ami szinte mindenkinél előkerül: AMI kezelése, stent beültetés, krónikus SZE kezelése, NSTEMI és STEMI közötti különbség patológiailag. Érdemes tudni mi az a CRT (kardiális reszinkronizációs terápia), és mi az az ICD (beültethető kardioverter defibrillátor), kiknek és mikor indokolt adni.

Vizsgáztató: Prof. Dr. Merkely Béla

Tételek: Aortastenosis, Aortainsuff; PCI (1-1 tétel van a papírokon, mind egy kupacban összekeverve, bármilyen kombinációt húzhatsz) Vizsga: 10-en elvileg mind nála voltunk, csak időnként el kellett mennie, akkor helyettesítették, én az elején voltam. Sok off-topic kérdést tett fel: hol tdkzok, jártam-e előadásra, ki a gyakorlatvezetőm, milyen volt a gyakorlat, milyen orvos szeretnék lenni, érdekel-e a kardiológia? Kevebb a konkrét tárgyi tudásra vonatkozó kérdése, inkább gyakorlati kérdéseket részesíti előnyben:

 • súlyos betegség-e az aortastenosis?
 • a PCI milyen előnyeit mondanám el egy 97 éves nőbetegnek? milyen életmódbeli tanácsokat adnék?

Amit kérdezett, az a diagnosztika inkább, itt nem jó, ha elmondod a lehetséges módszereket, hanem arra kíváncsi, hogy pl egy aortastenosisos beteget lépésenként hogy vizsgálnak ki a gyakorlatban. A fizikális vizsgálat részleteire kíváncsi volt, szóval a gyakvizsgás tudást szerintem érdemes átmenteni. Vélemény: Nekem úgy tűnt, többet számít, hogy helyben mennyire találod ki a kérdéseire a választ, a könyvből megtanult dolgok kevésbé kerülnek elő. A gyakorlatokon elmondott dolgok és a stádiumok fontosak. Nekem úgy tűnt, nem buktat, ha alapdolgot tévesztesz el, abból se csinál olyan nagy ügyet.

Vizsgáztató: Dr. Liptai Csilla

Tételek:

 • 1. Diasztolés zörejek. Szívhangok
 • 16. Akut szívelégtelenség kardiogén sokk - etiológia, tünettan, diagnosztika

(1-1 tétel van a papírokon, mind egy kupacban összekeverve, bármilyen kombinációt húzhatsz)

Vizsga: 6-an voltunk nála (7-en Merkely profnál). Egy fiatal orvosnál húztuk a tételeket, aki kb. 20 perc után hívta le a doktornőt, kettejük előtt vizsgáztunk. Kedves, mosolygós hölgy, nem kell tőle félni. Igazából meghallgatja, amit a tételedről mondani szeretnél, de már közben is tesz fel néhány kérdést, meg a végén is sokat. (Egyébként ahogy én láttam a plusz kérdések száma feleletenként fokozatosan csökkent… :)) Az első felelőt nagyon sokáig kérdezte, de ötöst adott. Volt akinél szerinte kérdéses volt a jegy, így húzatott még egy tételt, de utána ötöst adott - szóval ha ilyen helyzetbe kerültök, szerintem húzzatok plusz tételt, már az jó pont. Nekem pl. 3-as volt a gyakvizsga jegyem (amiről azt hallottam, hogy akkor nem is kaphatsz vizsgán ötöst), így vártam, hogy majd négyest ad vagy max. velem is húzat új tételt, de csak beírta az ötöst, azzal, hogy azért ezt majd a profnak jóvá kell hagynia - pedig nem volt kiemelkedően jó a feleletem. Nem tudom, hogy a többiek milyen jegyet kaptak, de amíg ott voltam mindenki ötöst. Vélemény: Szeret kérdezni (akár sokat is), de nagyon aranyos, segítőkész és rávezet a jó válaszra. Jó jegyet ad.


QR Code
QR Code Kardiológia (generated for current page)