Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


2.2.2. Német Felsőoktatási Információs Központ (DAAD)

Ösztöndíjak Németországba

Érdeklődsz a németországi továbbtanulás vagy kutatás iránt? Szeretnéd egyetemi, főiskolai tanulmányaidat Németországban folytatni, német végzettséget szerezni, vagy bizonyos ideig kutatóként, doktoranduszként ott kutatni? Ebben az esetben tájékoztatással és tanácsadással is segítenek neked a DAAD – Német Felsőoktatási Információs Központ munkatársai.

Németország a magyar fiatalok kedvelt célországa. Ennek megfelelően számos hallgató és pályakezdő tudós gondolkodik azon, hogy Németországban gyűjtse be a továbblépéshez ma már elengedhetetlen külföldi tapasztalatokat. A kiváló képzések, a személyes élettapasztalatból adódó haszon, a jobb nyelvismeret és a későbbi karrierhez hasznos pluszpontok motiválják a magyarokat arra, hogy a közel négyszáz német felsőoktatási intézmény valamelyikében tanuljanak-kutassanak.

Mi is az a DAAD?

A Deutscher Akademischer Austausch Dienst (Német Felsőoktatási Csereszolgálat, DAAD) – a felsőoktatási intézmények közötti nemzetközi együttműködés legfontosabb németországi szervezete, amely hatékonyan koordinálja a hallgatók és tudósok cseréjét. Budapesten, az Erzsébet körúton, a Belváros szívében találhatod meg a DAAD magyarországi irodáját, a Német Felsőoktatási Információs Központot. Az iroda munkatársai számos dologban állnak a rendelkezésedre: segítséget nyújtanak a német felsőoktatási intézménybe történő jelentkezésnél, tájékoztatást és tanácsadást nyújtanak a németországi továbbtanulással vagy kutatással kapcsolatos kérdésekben, illetve felvilágosítást adnak az igénybe vehető ösztöndíjakról. A DAAD-irodában sokféle információs anyag áll rendelkezésre a németországi továbbtanulásról, kutatásról és ösztöndíjakról.

Variációk egy témára

A DAAD németországi ösztöndíjak széles választékát kínálja magyar hallgatóknak és diplomásoknak, három-négy hetes nyelvi és országismereti haladó nyári egyetemi tanfolyamtól, a Master képzésen át a doktori képzés ösztöndíjáig. Minden legalább másodéves hallgató, aki középfokon beszél német nyelven, pályázhat nyári egyetemi tanfolyamra, amely három- vagy négyhetes nyelvi tanfolyam a pályázó által kiválasztott német egyetemen. A sikeres pályázókat nemzetközi környezet és szabadidős programok bő választéka várja. A diplomások, illetve az utolsó éves hallgatók bármely tudományterületről pályázhatnak másoddiplomás – például Master képzésre – az általuk kiválasztott német egyetemre. A doktoranduszok pedig a kutatói ösztöndíj keretében – egy-tíz hónap közötti időtartamig – Németország bármely egyetemén vagy kutatóintézetében kutathatnak, ezenkívül teljes németországi doktori képzésre is lehet pályázni. A művészeti szakos hallgatók – közéjük sorolva az építészeket – már az utolsó évben pályázhatnak egy diploma utáni művészeti továbbképzésre az általuk kiválasztott német művészeti akadémiára. Az egyetemi illetve főiskolai oktatók az általuk kiválasztott német egyetemen vagy kutatóintézetben egy-három hónapos kutatásra pályázhatnak. Csoportos ösztöndíjra tanulmányút vagy szakmai gyakorlat céljából lehet pályázatot benyújtani. A pályázatok minden évben nyáron kerülnek kiírásra a www.daad.info.hu oldalon. Ekkor jelenik meg új tájékoztató kiadványunk is, amely a honlapon is elérhető. A pályázatok benyújtásának határideje minden évben november 15., amely a következő év nyarán zajló nyári egyetemekre, illetve az őszi szemesztertől induló képzésekre vonatkozik.

Mindenkinek sikeres felkészülést és eredményes pályázást kívánunk!

Kapcsolattartó és irodánk elérhetősége:

  • Sax Mónika
  • DAAD-Informationszentrum Budapest
  • Német Felsőoktatási Információs Központ
  • 1073 Budapest, Erzsébet körút 50.
  • Telefon: 06 (1) 413-7037
  • Fax: 06 (1) 413-7038
  • E-mail: mail@daad.info.hu

QR Code
QR Code 2.2.2.	 Német Felsőoktatási Információs Központ (DAAD) (generated for current page)