Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Erasmus ösztöndíj

Ha külföldön szeretnél dolgozni, vagy egyenlőre még csak gondolkozol rajta, mindenképpen érdemes az egyetemi tanulmányok alatt valamennyi gyakorlatot eltölteni külföldön. Ezt lehet egyénileg is intézni saját zsebből, illetve valamilyen ösztöndíjprogram keretében - ilyen az Erasmus is. Ez esetben bizonyos pénzösszegbeli támogatást kaphatsz. Erasmus esetében ez kb. 380 Euro/hónap, de függ a kintlét időtartamától és a fogadó országtól is, valamint vannak önfinanszírozó hallgatók is, akik nem kapnak ösztöndíjat, de az Erasmus program keretein belül utaznak ki.

Egy hallgató csak egyszer kaphat külföldi Erasmus tanulmányi periódusra ösztöndíjat és csak egyszer kaphat külföldi Erasmus szakmai gyakorlatra ösztöndíjat - függetlenül attól, hogy támogatott vagy önfinanszírozó hallgatóról van szó. Erasmus keretében a hallgató legalább 3 és legfeljebb 6 hónapot tölthet el a külföldi partner egyetemeken Tanumányi ösztöndíjjal (ilyenkor tulajdonképpen egy fél évet kint hallgat). Akik hatodéves gyakorlatot szeretnének megpályázni külföldre, azokra a Szakmai gyakorlat ösztöndíjpályázata vonatkozik. Érdemes tudni, hogy hatodéves gyakorlat esetén is mindent a hallgatónak kell elintézni (pl. kapcsolatfelvétel és egyeztetések a fogadó egyetemmel, lakásszerzés stb.) További információ az egyetemi honlap Erasmus felületén a Pályázati felhívás alatt olvasható: http://semmelweis-egyetem.hu/erasmus/erasmus/hallgatoi-mobilitas/tanulmanyi-program/kiutazo-hallgatok/palyazati-felhivas-2/

A pályázó hallgatók között felállítanak egy rangsort a pontjaik alapján. A tanulmányi eredményen és TDK munkákon kívül számos egyetemen belüli tevékenységért jár pont, ezeket a Pályázati űrlapon meg lehet tekinteni: http://semmelweis-egyetem.hu/erasmus/erasmus/hallgatoi-mobilitas/tanulmanyi-program/kiutazo-hallgatok/palyazati-felhivas-2/

A felállított rangsor alapján a helyosztón a hallgatók eldöntik és véglegesítik (az előzetes jelentkezésük után), hogy hova szeretnének kiutazni.

Az Erasmus jelentkezések márciusban bonyolódnak le, a helyosztóra pedig áprilisban kerül sor. Ekkor kell jelentkezni a következő tanév első és második féléves ösztöndíjaira és a szakmai gyakorlatokra is!

A megpályázható egyetemek listája:

QR Code
QR Code Erasmus ösztöndíj (generated for current page)