Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Kollégiumokkal kapcsolatos kérdések gólyáknak

Miért jó kollégistának lenni?

Elsősorban azért, mert remek lehetőség a kapcsolatteremtésre. Sok olyan embert ismerhetsz meg, akikkel később együtt fogsz dolgozni, de lehet, hogy életre szóló barátságokkal gazdagodsz a kollégiumi évek alatt(és mindig lesz ott valaki, aki segíteni tud neked, ha elakadsz a tanulásban.)

Nem mellesleg toleranciát is tanulhatsz, hiszen nem könnyű idegenekkel együtt élni, sok mindenhez kell majd alkalmazkodnod. Ez a tulajdonság pedig nagyon hasznos lesz a későbbiekben, a munkád során.

Nem utolsó szempont, hogy a kollégiumok mind az egyetemi épületek közelében vannak, tehát ha egy picit elaludnál reggel, akkor sem feltétlen kell félned, hogy elkésel egy óráról.

Emellett még számos előnye van a kollégista létnek, a közösségi élet, a különböző programok, bulik, de ezt csak akkor tudod meg igazán, ha megtapasztalod!

Milyenek a kollégiumok?

A kollégiumok felszereltsége egyedileg változó, de mindegyik teljesen alkalmas az összkomfortos egyetemista életre, általában 3-4 ágyas, internettel, hűtőszekrényekkel felszerelt szobákban. Itt összeszedtük neked az összes egyetemi kollégiumot és egy-két mondatban jellemeztük, hogy megkönnyítsük ezt a fontos a döntést.

Hogyan tudok jelentkezni a kollégiumba?

A Kollégiumok Fõigazgatóságán kollégiumi felvételre az Általános Orvostudományi Kar, Fogorvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar és az Egészségügyi Közszolgálati Karra felvett hallgatók jelentkezhetnek az alábbiak szerint:

(Az Egészségtudományi Kar és a Testnevelési és Sporttudományi Kar önálló kollégiummal rendelkezik. E két karról csak abban az esetben tudunk hallgatókat elhelyezni ha van szabad, üres férõhelyünk.)

Kollégiumi jelentkezés egy pályázati űrlap kitöltésével (elérhető a Semmelweis Egyetem Kollégiumok Főigazgatóságának honlapján: www.semmelweis-egyetem.hu/kollegiumok/hireink) illetve a Neptun rendszeren keresztül történik, a kollégiumi jelentkezés menüpont alatt. (A Neptun kódot a hivatalos felvételi értesítéssel kapják meg az elsőévesek.) Itt találsz egy útmutatót az elektronikus jelentkezéshez.

A jelentkezéshez a pályázatot és a szükséges igazolásokat augusztus 1. és 13. között küldheted el ajánlott levél formájában erre a címre:

Semmelweis Egyetem Kollégiumok Fõigazgatósága 1083 Budapest, Tömõ u 35-37.

A pályázatodat pontrendszer alapján bírálják el, melynek kritériumairól szintén bővebben olvashatsz a kollégiumok honlapján. Pontot kap a pályázó például szociális helyzete után, lakóhelyének az egyetemtől való távolságára. Ehhez egyes igazolások szükségesek, melyeket a pályázatodhoz csatolva küldhetsz el, szintén augusztus 13-áig. Általánosan szükséges dokumentumok:

  • a szülõk kereseti igazolása - a havonta mérhetõ jövedelmeknél - az utolsó három havi nettó munkabér (nyugdíj esetén az év elején kiadott tájékoztató fénymásolata), egyéb jövedelmeknél az Apeh által igazolt elmúlt év jövedelmét vesszük figyelembe.
  • iskolába járó testvér esetén iskolalátogatási igazolás, nem iskolás testvér esetén születési anyakönyvi kivonat másolata.
  • szociális juttatások igazolásai
  • családban jelen lévő hátrányos helyzetet, tartós betegséget, fogyatékosságot igazoló dokumentum.

A pályázó szociális helyzetének elbírálásához benyújtandó dokumentumok teljes listája szintén elérhető a kollégiumok honlapján. A pályázat beküldése előtt tájékozódj, hogy milyen dokumentumokat szükséges csatolnod ahhoz, hogy szociális helyzetedet a pályázatot elbírálók megfelelően tudják felmérni!

A pályázatok beérkezési határideje 2013. augusztus 13.

A pályázatokat augusztus 23-áig elbírálják, ezt követően emailben kapsz értesítést.

Mennyibe kerülnek a kolik?

A kollégiumi díj annak a függvénye, hogy milyen kategóriába sorolt az adott kollégium adott szobája. A besorolás alapja az, hogy hány férőhelyes az adott szoba, illetve tartozik-e legalább két szobához egy vizesblokk. A megállapított kategóriák és a 2013/2014-es tanévre megállapított térítései díjak a következők:

Kategória Kollégiumi elhelyezésért fizetendõ díj (Ft/hó) Ilyen kategóriájú férőhellyel rendelkező kollégiumok
I. 9 320 Balassa, Markusovszky, Selye
II. 11 650 Balassa, Markusovszky
III. 13 980 Markusovszky
IV. 17 475 Korányi

Gyakran Ismételt Kérdések

Ha egyszerre több kollégiumba adom be a jelentkezésemet, akkor nagyobb eséllyel kapok elhelyezést?

az összes kollégiumba beadhatod a jelentkezésed, de ez nem fogja megnövelni a bekerülési esélyeidet. Illetve, ha nem adod be a jelentkezést valahova (pl a Rezsőbe), de a megjelöltekbe (pl Selye) nem kerülsz be valamiért, attól függetlenül még oda kapsz helyet (itt: a Rezsőbe). A lényeg: ÁOK/FOK/GYTK gólyáknak mindig mindenkinek jut kollégiumi hely.

A Hársfába lehet jelentkezni már gólyaként is?

Bármilyen meglepő, annak ellenére, hogy a Hársfa szakkollégium, tehát számít a tanulmányi átlag, lehet jelentkezni már az első félévtől is. Sőt, úgy a legjobb bekerülni, mert akkor még nincsen átlagod, ezért nem is veszik figyelembe. Aztán ha már bekerültél, könnyebb a megkövetelt átlagot hozni, mert sok segítséget kapsz hozzá. Általában gólyák szoktak nagyobb százalékban jelentkezni.

Annyi a teendőd, hogy az internetes jelentkezésnél a Korányi Frigyes Szakkollégiumot választod ki. Ezután a hársfások keresni fognak majd, és mindenről tájékoztatnak.

Ha kiderül, hogy nem vettek fel a Hársfába, utána még lesz-e lehetőség valamelyik másik kollégiumba jelentkezni, valamint már az internetes jelentkezésnél a megjegyzés rovatba is beírhatod, hogy sikertelen felvételi esetén hova szeretnél kerülni. (illetve ugye több helyre is beadhatod a jelentkezést.)

Tudok-e a barátommal/barátnőmmel egy szobába kerülni?

Igen lehet, ha írtok a kollégiumi albizottság valamelyik tagjának személyesen, vagy Szabó Annának, a kollégiumok igazgatóságának. De beköltözés után is lehet, plusz papírmunkával.

A kollégiumi felvételiről mikor jön visszajelzés?

Ne izgulj, időben tájékoztatnak, hogy hova sikerült elhelyezni és megadják a beköltözés időpontját is. (ez általában az első tanítási hét előtti hétvége.)

Hogyan fogadhatok vendéget?

Bármikor fogadhatsz vendéget, akinek a portán érkezéskor le kell adnia egy fényképes igazolványt, amit távozáskor értelemszerűen visszakap. Ha éjfélnél tovább szeretne maradni, akkor viszont ki kell fizetnie a vendégdíjat.

Van-e vendégéjszaka a kollégiumokban?

Van. Ha egy barátod/csoporttársad ott szeretne aludni, akkor vendégdíj (1000 Ft/éjszaka) ellenében lehetséges. Viszont, ha egy kollégista nem a saját kollégiumában alszik, nem kell vendégdíjat fizetnie! Ezt csak a portásnak kell bejelenteni.

A kollégiumokban van takarodó?

Nincs.


QR Code
QR Code Kollégiumokkal kapcsolatos kérdések gólyáknak (generated for current page)