Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


1.3. Mire készülj tudatosan kiutazás kapcsán?

Ha már biztos, hogy utazol, akkor érdemes felkészülnöd néhány kérdésben a külföldi tartózkodásodra, hogy ne az érkezésedkor szembesülj a problémákkal, esetleges hiányosságokkal.

  • • Nyelvismeret – A legtöbb hallgató az egyetemi évek alatt alaposan veszít a nyelvtudásából. A gimnázium alatt megszerzett középfokú nyelvvizsga által fémjelzett nyelvismeret alaposan megkophat, ha nem használod. Vizsgáld meg, hogy állsz azzal az idegen nyelvvel, amelyet a pályázatod célországában használnod kell. Próbálj ezen a nyelven beszélgetésbe elegyedni ismerőseiddel, elővenni egy-két korábbi nyelvvizsga feladatot, bekapcsolni a tévét és idegen nyelvű adást nézni.

VIGYÁZAT! A beszédértés nem jelenti, hogy boldogulni is fogsz az adott országban. Próbáld ki a beszédkészségedet is!

  • Ha érzed, hogy tudásos megkopott, akkor érdemes kicsit foglalkozni a nyelvtanulással, hogy ne ezzel menjen el a pályázatod első 2 hónapja. A beszédkészség visszaszerzése különösen fontos a gyors beilleszkedéshez új környezetedbe. Bár a tapasztalat azt mutatja, hogy 2-3 hét alatt leporolja a nyelvtudásod az intenzív idegen nyelvi környezet, de nem mindegy, hogy ebben a beilleszkedés szempontjából fontos periódusban mennyire tudsz részt venni a közösségi munkában, szórakozásban vagy egyáltalán a tanulásban, hisz a szaknyelv ismerete az, ami talán a leginkább különbözik a középiskolában tanultaktól. A nyelvismereted felfrissítést segítheti a tévénézés, gyakorlás ismerősökkel, más pályázókkal, de nyelviskolába is beiratkozhatsz. Egyes fogadó egyetemek szerveznek felkészítő tanfolyamokat a külföldi diákjaik számára, erről érdemes tájékozódnod.
  • • Ország ismeret – Szerencsés, ha előzetesen tájékozódsz a célország sajátosságairól. Hogy viszonyulnak a külföldiekhez – speciálisan a magyarokhoz; mennyire erős az akcentus arrafelé; mit illik és nem illik társas megnyilatkozásban náluk; vannak-e meglepő sajátosságaik, szokásaik; miről lehet velük beszélgetni ismerkedés céljából; van-e tabu téma; mikor vannak az állami ünnepeik; stb. Ezekre a kérdésekre kaphatsz választ, ha felveszed a kapcsolatot ismerőseiddel vagy a korábbi ösztöndíjasokkal, akik utaztak már erre a környékre. Persze interneten is keresgélhetsz információk után.
  • • Helyismeret – Az ország ismeret mellett fontos, hogy legyen elképzelésed a fogadó városról és egyetemről is. Járj utána, hogy hol találod az egyetemet, a kollégiumot, a legközelebbi élelmiszer boltot, a fontosabb közösségi vagy szórakozási helyeket (étterem, kocsma, színház, mozi, állatkert, sportolási lehetőség), illetve derítsd ki mit érdemes a városban megnézni, vagy megismerni. Szintén sokat segíthet, ha tudod, hogy mennyibe kerülhet egy hónap az adott városban, mennyire drágák a különböző szolgáltatások. Érdemes térképet beszerezned előre, amin feltünteted a fontosabb helyeket, illetve tömegközlekedési eszközöket.
  • • Egyetem – Derítsd ki, hogy kihez fordulhatsz a fogadó egyetemen a problémáiddal, van-e pályázati koordinátor, vagy kapcsolattartó, illetve mi az ő elérhetősége. Annak is utánajárhatsz, hogy vannak-e más magyarok is az egyetemen, vagy a városban (általában igen). Ők sokat segíthetnek a város/ egyetem optimális felderítésében vagy a lehetőségek kihasználásban.
  • • Új kultúrák – Készülj fel, hogy új kultúrákkal és világnézetekkel fogsz találkozni. Ez nem korlátozik a fogadó ország sajátosságaira, hanem sok más, hozzád hasonló módon pályázattal érkező hallgatót ismerhetsz meg az ott tartózkodásod során. Próbálj nyitott és rugalmas maradni. Sokkal többet ismerhetsz meg a világból, a környezetedből és más kultúrákból, ha nyitott maradsz a veled kapcsolatba kerülőkkel. Nyilván furcsaságokkal, vagy meglepő helyzetekkel is találkozhatsz egy külföldi pályázat során, de pont ez segíthet a saját kultúrád, nemzeted – ezáltal saját magad – pontosabb megismerésében, hiszen könnyebb elmondani, hogy rád mi a jellemző, ha látod, hogy másoktól miben különbözöl. Ez a nyitottság segíthet abban is, hogy új szemléletet, szempontokat és módszereket sajátíthass el (lásd 1.1. fejezet).
  • • Kapcsolatod az itthoniakkal – Gondold végig, hogy milyen módokon tudsz kapcsolatban maradni az otthoniakkal. Fontos, hogy valakinek elmesélhesd, hogy mi történik veled: e-mail, levél, telefon, skype, msn, twitter, tumblr, flickr, flattr
  • • Követ leszel - Legvégül gondold végig, hogy követ is leszel. Követe Magyarországnak, a Semmelweis Egyetemnek, vagy a laborodnak, TDK munkahelyednek. Nem csak téged fognak az alapján megítélni, hogy viselkedsz, tanulsz, vagy dolgozol külföldön, hanem az országodat és egyetemedet is egyaránt. Épp ezért, mielőtt elhatározod, hogy most itt az alkalom, hogy masszív züllésnek eredj, jusson eszedbe, hogy most nem csak magadnak árthatsz néhány hónap elvesztegetésével, hanem a téged támogatóknak is. Viszont, ha jó kép alakul ki rólad, az segíti mindannyiunk megítélését, a kórházak és laborok közötti munkakapcsolatok kialakulását is.

QR Code
QR Code 1.3.	Mire készülj tudatosan kiutazás kapcsán? (generated for current page)