Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


1.2. Mikorra időzítsd külföldi pályázatodat?

A külföldi tanulmányút elhelyezése az egyetemi kurrikulumodban egy komplex tervezés része kell legyen. A tervezésnek szem előtt kell tartania, hogy az egyetemi végcélod a diploma, hiszen ezért felvételiztél a Semmelweis Egyetemre. Minden másnak (TDK, közösségi munka, külföldi tanulmányút stb.), amivel színesíteni szeretnéd az egyetemi pályafutásod, illetve erősíteni a képességeidet, javítani a kompetenciáidat, ehhez a célhoz kell igazodnia. Az egyetemi alapozó évek (1-2 év) a hozzászokásról és a kemény munkáról szólnak. Ekkor tanulsz meg tanulni, vizsgázni, ekkor szocializálódsz az egyetemi élethez. A további évek alkalmasak az extra teljesítésekre (karonként változó, hogy mikor). Első lépésként vedd számba, hogy milyen plusz elvárásaid vannak az egyetemi évektől, és próbálj valamilyen rangsort felállítani, hogy melyik tevékenységre mennyi időt szánsz a „produktív években”. Gondold végig, hogy melyiknek milyen plusz hozadéka van számodra (pl. TDK – pluszpontok, előadási képességek, önálló munka; külföld – nyelvismeret, nyelvvizsga, látásmód szélesítése, világkép formálása; sport – egészség, kiegyensúlyozottság; stb.). Ezek alapján megpróbálhatod a szabad éveidet beosztani, hogy mikor mivel foglalkozol a tanulás mellett. Különösen a külföldi pályázatoknál érdemes azzal számolod, hogy egyéb törekvéseidet háttérbe szoríthatja egy külföldi szemeszter, azonban helyes pályázatválasztással figyelhetsz arra, hogy más, számodra fontos tevékenységek is komoly szerepet kapjanak a külföldön töltött időszak alatt. Vannak kutatási pályázatok, vagy gyakorlatorientáltabb lehetőségek, ahol kemény klinikai munkába fognak, illetve olyan lehetőségek is, amelyek hagynak időt a sportolásra, feltöltődésre. A megfelelő pályázat kiválasztásában segíthet neked a Világjáró 2., 3. és 5. fejezete.

Gyakorlat

Végy papírt, tollat és egy nyugodt félórát, és szerkeszd meg a saját személyes egyetemi pályafutásodat szemeszterekre bontva!

További ötletekről és lehetőségekről a Talentum kiadványban olvashatsz, illetve kérdezd csoporttársaidat, idősebb hallgatókat, instruktorokat, oktatókat stb.!


QR Code
QR Code 1.2.	 Mikorra időzítsd külföldi pályázatodat? (generated for current page)