Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Biostatisztika és informatika alapjai

Általános leírás a tárgyról

A tantárgy a biomatematika, információelmélet, biostatisztika és bioinformatika orvostudomány és orvosi gyakorlat számára fontos alapelemeit tárgyalja és mutatja be. Közvetlen, számítógépes gyakorlatokon keresztül sor kerül a klinikai gyakorlatban fontos biostatisztikai próbák, illetve biológiai és orvosi adatbázisok bemutatására és kezelésére.

A tárgy adatlapja
kódja a Neptunon AOKFIZ325_1M
kreditértéke 3
típus előadás/gyakorlat
intézet Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet
intézet honlapja http://biofiz.sote.hu
oktatási felelős Dr. Voszka István
elérhetősége Telefon: +36 1 459-15-00/60211
számonkérés típusa kollokvium (számítógépes teszt)
számonkérés típusa év közben demonstráció (ZH)
nehézség átlagos nehézségű
  • Alapozó tárgy. A későbbi TDK-hoz, kutatásokhoz (statisztikai szemlélet a kutatásban nagyon fontos), a radiológiához, genomikai analízishez, bioinformatikához fontos a tárgy alapos ismerete. Sokan utálják ezt a tantárgyat, de hidd el, érdemes pár napot rászánni, hogy jobban megértsd. Ha érted, már élvezni fogod.
  • Fontos a statisztikai szemlélet megszerzése, hogy könnyen megértsd a tárgyat, ezért eleinte nehezebben megy (főleg azoknak, akik nem matekos beállítódottságúak), de a végén megéri a sok szenvedést.
  • Bár nem gyakori a bukás ebből a tárgyból, mégis komoly szenvedés mindig a vizsga. A tárgy néhány elvont része nehezen emészthető. Általában a vizsga előtt tanulnak rá sokat, év közben gyakran háttérbe szorul.
  • Az előadások látogatottsága nem a legnagyobb (néhány előadás kritikán aluli). A fontosabb, vizsgához szükséges részeket inkább gyakorlaton lehet elsajátítani. A legfontosabb a gyakorlatok anyagának részletes ismerete és begyakorlása.

Vizsga

A vizsga kollokvium (félév végi vizsga a vizsgaidőszakban). Nem számít bele a diploma átlagába. Jellege: írásbeli (számítógépen Excel-feladatok és feleletválasztós teszt megválaszolása). Az értékelést szinte rögtön a vizsga után megismerheted. A vizsgán hasonló feladatok vannak, mint a 2 évközi demonstrációban. A vizsgában 4 komplex hipotézisvizsgálatos feladat és egy feleletválasztós teszt (4 féle asszociáció) van. A vizsgára bocsátás (és aláírás) feltétele mindkét demonstráció sikeres (minimum 2-es) megléte. Minden demonstráció két alkalommal ismételhető (két pótdemonstrációs alkalom, tehát 3-szor írhatod meg). A demonstrációs file-ok névre szólóak, és általában a pótdemonstrációk feladatai ugyanazok, mint az eredetié, így könnyű javítani. (Természetesen a melletted ülőnek más típusú feladatai vannak, vagy hasonló, de más számokkal.)

Tankönyvek, jegyzetek

Biztosan kelleni fog
Ha érdeklődsz, további könyvek, jegyzetek

QR Code
QR Code Biostatisztika és informatika alapjai (generated for current page)