Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


1.1. A külföldi tanulmányút előnyei

Legelőször érdemes tisztázni, hogy milyen kézzelfogható előnyökkel bír egy kis külföldi „kiruccanás”. Egyértelmű hozadék a nyelvismeret. Ennek fontosságát nem fejtjük ki részletesen, de gondolj csak a diplomakövetelményekre, az idegen nyelvű majdani pácienseidre, vagy az egészségügyi szakirodalom elérhetőségére. Alapvető elvárás az angol nyelv ismerete, de egy másik idegen nyelv ismerete is kezd elvárttá válni. A tanulmányút ennél persze azért lényegesebben többet adhat, hiszen az adott ország nyelve mellett megismerheted kulturális sajátosságait, az emberek, a hallgatók mentalitását, szemléletét és az egészségügy szereplőinek hozzáállását az ottani egészségügyi rendszerhez. Ezáltal jobban megismerheted a saját hazád értékeit és sajátosságait is, ami fontos része a személyiségérésnek. Természetesen új barátokat is szerezhetsz, kapcsolatokat építhetsz, és az a megfigyelésünk, hogy egy ilyen út segít a hallgatók kiégésének megelőzésében is. Ez azt jelenti, hogy kint feltöltődsz, és amikor hazaérkezel, jobban teljesítesz az itthoni környezetben is. Szintén fontos megemlítenünk azt a látókörbővülést is, ami lehetővé teszi, hogy jobban értékeld a hazai egészségügyi oktatás sajátosságait, megtaláld azokat a hangsúlyokat, amik egy klinikai dolgozó számára is fontosak. Ez az „érettség” nemcsak a későbbi munkád során segít majd, hanem pl. vizsgázóként is hasznos, hogy megértesd magadat a vizsgáztatóval. Ezeket a tanulmányutakat többféleképpen támogatja az egyetem, az állam, az Európai Unió és különféle civil szervezetek, alapítványok is. Ennek az oka, hogy nemcsak az egyén szintjén jelentkeznek a tanulmányutak pozitív hatásai, hanem van rendszerszintű hozadéka is a külföldi tanulmányaidnak:

  • Minden rendszer érdeke, hogy a dolgozói sikeresebbek legyenek. Képzettebb, érettebb dolgozók javíthatják az ellátás színvonalát. A motiváltság növekedése pedig tovább javíthatja a terület sikerességét.
  • Ha külföldről újfajta szemléletet hozol haza, akkor a helyes irányvonal gazdagítja az itthoni tárházat, ha pedig rossz irányba mozdulsz el, akkor meg fogod kapni azokat a visszajelzéseket, amik a „jó” útra terelnek.
  • Ha van lehetőséged új módszereket is megismerni és ellesni, akkor a tudást hazahozhatod, ezzel akár az ellátás színvonalát is javíthatod. Persze általában erre kevés lehetőséged van hallgatóként, de a bogarat a füledben és a kapcsolatrendszert mindenképp hozod. Egyszer talán megvalósíthatod a fejlesztést a klinikai évek alatt…

Láthatod, hogy mind az egyén, mind a társadalom szintjén számtalan előnyük van a tanulmányutaknak. Persze van az éremnek egy másik oldala, ezért összegyűjtöttünk pár gondolatot, amit mindenképp fontolj meg, mielőtt rohansz pályázatot írni:

  • Alaposan gondold végig, hogy olyan pályázatra jelentkezel-e, amely „félévvesztő”, vagyis csúszással jár, mert nem a tanmenet szerinti tanulmányaidat folytatod külföldön. Vagy „félévmegtartó” abban az esetben, ha kinti tanulmányaidat idehaza elismerik a tanterv részének, és folytathatod a következő félévtől.
  • Szintén érdemes végiggondolni, hogy milyen hosszú tanulmányutat tervezel. Más és más előnyei vannak egy 3 hónapos vagy egy 12 hónapos útnak.
  • Gondold azt is végig, hogy miről maradsz/mondasz le itthon a tanulmányút kedvéért (évfolyamtársak, TDK projekt, konferenciák, magánéleti aspektusok, magyar nyelven tanult tantárgyak stb.).
  • És legvégül érdemes azzal is foglalkozni egy kicsit, hogy mennyire tudod elképzelni magadat külföldi környezetben. Mennyire érzed jól magad önállóan, ismeretlen környezetben, mennyire tudsz gyorsan ismertségeket kötni, vagy igényled-e a magyar konyha napi reprezentáltságát az étrendedben.

QR Code
QR Code 1.1.	 A külföldi tanulmányút előnyei (generated for current page)