Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Asszisztált reprodukciós és nőgyógyászati endokrinológia I.

A tárgyat III., IV., V. és VI. éves hallgatók választhatják.

Általános leírás a tárgyról

Tantárgy előadójának neve: Dr. Urbancsek János egyetemi tanár

A tárgy tematikája:

Az elmúlt egy-két évtizedben a különböző laboratóriumi eljárásokban végbement szinte hihetetlen metodikai fejlődés a hormonok elválasztásáról, koncentrációjáról, metabolizmusáról illetve hatásmechanizmusáról szerzett ismereteinket óriási mértékben kitágította. Mindez a fejlődés a menstruációs ciklus, az emberi szaporodás élettanának és kórélettanának mélyebb megértéséhez, a pubertás, a terhesség és a klimaktérium átfogóbb endokrinológiai szemléletének kialakulásához vezetett. A világon az első, szervezeten kívül fogant gyermek megszületésével a humán reprodukciónak, mint új tudományágnak olyan, addig ismeretlen mértékű fejlődése indult el, mely nemcsak az új asszisztált reprodukciós eljárások kialakulásához és azok eredményességének fokozásához, hanem - paradox módon - a hormonális fogamzásgátlás egyszerűsödéséhez és biztonságosabbá válásához is vezetett. A szülészeti-nőgyógyászati diszciplínának kevés olyan területe van, mely valamilyen - akár csak vékony - szálon keresztül is ne kapcsolódna az endokrin rendszerhez és talán nincs is olyan szülészeti-nőgyógyászati kórkép, mely kialakulásának hátterében különböző endokrin rendszerek működészavara ne volna kimutatható. A nőgyógyászati daganatok (különösképpen azok hormontermelő csoportja) az endometriózis, a női androgenizációs kórképek esetében ez a kapcsolat még szembetűnőbb. A nőgyógyászati sebészet napjainkban is egyre terjedő „minimal invazív” endoszkópos beavatkozásainak is számos endokrinológiai vonatkozása ismeretes.

Egyéb tudnivalók:

- Az előadások látogatása kötelező, sem a késés, sem a lógás nem lehetséges, mert aláírás sem lesz a tárgyból, ezt minden óra elején Urbancsek professzor ellenőrzi.

- Az órák kéthetente vannak.

- Év közi számonkérés nincsen, a félév szóbeli vizsgával zárul, de pár nap tanulással könnyen elsajátítható az anyag, átmenéshez 1 nap is elég.

A tárgy adatlapja
kódja a Neptunon AOVNO11OO_1M
típus előadás
intézet I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
intézet honlapja
oktatási felelős
elérhetősége
számonkérés típusa év közben nincs
félévek száma 2
vizsga típusa szóbeli
nehézség átlagos nehézségű tárgy

Tankönyvek, jegyzetek

Biztosan kelleni fog

A félév végén letölthetőek lesznek az előadás-prezentációk, azokból meg lehet tanulni a tárgyat 4-esre, ha a könyvet is hozzá olvasod, akkor nem fog problémát jelenteni az 5-ös sem.

Ha érdeklődsz, további könyvek, jegyzetek

Dr. Urbancsek János - Dr. Papp Zoltán: Nőgyógyászati endokrinológia, Springer Hungarica, 1997

További segédanyagok

Kidolgozott vizsgatételek

Nyilván nem helyettesíthetnek semmit, de azért irányt mutathatnak, ha elakadsz. ;)

Tipikus vizsgakérdések

Évközi zh-k és demok kérdései

Minden szubjektív

Személyes tapasztalatok a tárggyal kapcsolatban

„Érdekes tárgy, de az előadások nem túl izgalmasak sajnos. Be kell járni, és a vizsga is a nehezebbek között van ahhoz képest, hogy választható, de összességében örülök hogy felvettem.”

„Kéthetente van egy előadás, azon mondjuk ott kell lenni, de max egy órás, sokszor annyi sem. A végén szóbeli a vizsga az előadónál, de egy nagyon nagyon szellősen, kézzel írt, 20 oldalas előadásjegyzetből megtanulható, mindenkitől ugyanazt az 5 kérdést kérdezi és jó jegyet ad. Előadásokat is felteszi vizsga előtt, ami januárban 4-5 választható alkalmat jelent.”


QR Code
QR Code Asszisztált reprodukciós és nőgyógyászati endokrinológia I. (generated for current page)