Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Uppsala, Svédország

3 hónapot töltöttem Uppsala-ban, Stockholmtól nagyjából 70 km-re Északra. Az előzetes szervezés nagyon könnyedén, gördülékenyen ment, a svéd koordinátor segítőkész és tud mindent, amire szükség van. Felvette a kapcsolatot a helyi klinikák tanulmányi felelőseivel, a részleteket velük egyeztethettem. Mind a sebészeten, mind a szülészet-nőgyógyászaton képben voltak, hogy ki vagyok, és nagyjából mit szeretnék itt csinálni illetve mi az ő feladatuk velem.

Sebészetből választhattam osztályok között. Nagy kórház, így eléggé részletesen specializálódott osztályok vannak. Jómagam colorectalis, felső GI, akut osztály illetve gyermeksebészeti osztályokon járhattam. Műtőben, osztályon, ambulancián aktívan tevékenykedhettem, az otthonihoz képest sokkal-sokkal több vizsgálatban lehet közelről is részt venni, sokkal közelebb engednek a betegekhez általában, és szívesen magyaráznak is.

Szülészeten az otthoniakhoz hasonlóan mennek a dolgok, heti váltásban a nőgyógyászati osztályon, műtétekkel; nőgyógyászat ambulancia (rengeteg aktív részvétellel, vizsgálatok elvégzése is); szülészeti osztály-gyermekág, szülészet ambulancia, szülőszoba. Illetve ifjúsági ambulanciára, és reprodukciós centrumba is volt lehetőségem egy-egy napra betekinteni. A gyakorlat egy nagyjából véletlenszerű kritikus pontja, hogy az ember eltalálja-e azt a pár hetet, amikor a svéd diákok épp nincsenek ott a kórházban. Ilyenkor ugyanis sokkal nagyobb az esély, hogy, ha történik valami, te légy ott. És tényleg nagyon jól beszél mindenki angolul, a legtöbb orvos (szülésznő) rengeteget magyaráz, illetve szükség esetén tolmácsol. Szabadnapokat könnyedén adnak, ha kell, elengednek korábban, de azért viszonylag szigorúan veszik a bejárást.

Szállást az Erasmus-koordinátor segített találni. Rengeteg diák él Uppsala-ban, albérletet rövid időre (pár hónap) szinte lehetetlenség találni. A legtöbben (a svéd diákok is) kollégiumi szobákban élnek, amihez a koordinátorom küldött jelentkezési lapot. Állítólag ezt sem könnyű találni, én megkaptam az elsőt, amit bejelöltem. Természetesen a szobák árai nem alacsonyak, szintúgy az élelmiszeré. De nagyon jól felszerelt konyhák vannak, a kórházban diákétkezdék, hűtővel, mikrókkal… illetve az osztályokon a diákok is bármikor használhatják a konyhát, vagyis bármennyi teát, kávét ihatnak:-), jár a személyzetnek. Mindenesetre érdemes otthon főzni, a kórházi árak az egekben járnak.

Diákéletet illetően Uppsala speciális. Erasmusosoknak nincs semmi szervezve, helyette 13 különböző, több 100 éve fennálló Student Nation bármelyikéhez lehet csatlakozni, és ők szerveznek programokat, bulikat, külföldi és svéd diákoknak közösen egyaránt. Akármelyikhez csatlakozik az ember, utána bármelyiket látogathatja. Illetve a helyi katolikus templomhoz is kapcsolódik egy internationalstudentgroup, akik szintén nagyon aktívak. Lehetőség tehát van bőven…

Erasmus, szakmai gyakorlat


QR Code
QR Code Uppsala, Svédország (generated for current page)