Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Brüsszel, Belgium

Az Erasmus szakmai gyakorlat első lépése, hogy a hallgatónak találnia kell egy külföldi céget, akik fogadják 3 hónapra gyakornoknak. Mivel Belgiumban töltöttem már korábban egy szemesztert, ezért ismerős terepen mozogva viszonylag hamar találtam egy Wellness céget, ahol szívesen láttak.

Az ösztöndíj megnyerése és az alapvető papírok kitöltése után számomra a legfontosabb és legsürgősebb dolog a szálláskeresés volt. A kinti partneregyetem segített egy címlistával, melyen a főbérlők elérhetőségeit, a szállás típusát és árát találtam. Így kedvemre ki tudtam válogatni az igényeimnek leginkább megfelelő szállásokat. Persze a dolog még így sem volt zökkenőmentes, hiszen több főbérlőt nem tudtam elérni, volt amelyik albérlet időközben kiadásra került. De a kitartó munka meghozta gyümölcsét: 1-2 nap telefonálgatás után sikerült kibérelnem egy diákszobát Brüsszelben.

Szállás után következő megoldandó pont: utazás. Szerintem fapados légitársasággal a legolcsóbb kijutni Brüsszelbe, ha időben sikerül lefoglalni a jegyet, akkor szinte ugyanannyiba kerül, mint egy vonatjegy Debrecenig. Így Wizz Air-rel utaztam ki Charleroi-ba, ahonnan közvetlen buszok viszik az utasokat Brüsszelbe. A helyi közlekedést biciklivel oldottam meg. Interneten használt biciklit nagyon olcsón ki lehet fogni, a bicikliutak pedig egész elfogadhatók a városban. A nagyobb utazásokat belga városok között GoPass bérlettel érdemes megtenni. Ez a bérlet 10 utazásra jogosít fel, akármelyik két belga város között. Mikor végre megérkeztem Brüsszelbe felhívtam a szakmai gyakorlat vezetőmet és megbeszéltem vele az első napomhoz szükséges dolgokat: pontosan mikor és hol találkozzunk, hova is kell mennem. Első nap eltévedtem, egy jókora késéssel mégis sikerült megérkeznem a megbeszélt helyre. Nagyon kedvesen fogadtak, körbemutatták a cég épületét, minden szektort. Bár én csak a masszírozó szobában voltam érdekelt, így sokkal otthonosabban éreztem magam. Az első hetekben végignézhettem, ahogyan a gyakorlatvezetőm masszírozza a vendégeit. Minden óra után megbeszéltük a látottakat, kérdéseket tehettem fel. Ellátott szakirodalommal, amit rögtön el is kellett kezdenem átnézni. Elég fárasztó volt az aktív nap után hazaérve még a szakirodalmat tanulmányozni, de így sokat tudtam fejlődni, nagyon érdekes és egyáltalán nem száraz dolgokat tanultunk, melyről úgy éreztem, jól kiegészítik az egyetemen tanultakat. Később én is masszírozhattam gyakornoktársaimat, a gyakorlatvezetőm mellettem állt, és javította a technikánkat. A hetek alatt a teljes testmasszázson végighaladtunk. Izomról izomra, trigger pontról trigger pontra. A könyvből tanultakat a gyakorlatban alkalmaztuk, természetesen nem volt könnyű átvinni a papíron látottakat egy élő testre. Elkélt a segítség. Az tetszett nagyon a szakmai gyakorlatban, hogy nem csak az elméleti/gyakorlati tudást tudtam elsajátítani, hanem az élethez szükséges apró dolgokba is beleláthattam: üzlethelyiség bérlése, vendégekkel való bánásmód, időpontok összeegyeztetése. A három hónap nagyon gyorsan elrepült, az utazgatás azonban nem maradhatott ki. Gyönyörű tájakat láttam a flamand és a vallon részen egyaránt. Sokszínű, barátságos ország, Belgiumot csak ajánlani tudom mindenkinek, a szakmai gyakorlat pedig elengedhetetlen része az egyetemi tanulmányoknak.

Szabó Gyöngyvér, Erasmus szakmai gyakorlat


QR Code
QR Code Brüsszel, Belgium (generated for current page)