Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Turnusválasztás

A hatodév bizonyos szempontból már ötödévben elkezdődik: még az utolsó igazi vizsgaidőszakod előtt jelentkezned kell a négy meghirdetett hatodéves turnus valamelyikébe.

Mi az a turnus? » A hatodéves oktatás tömbösített rendszerben zajlik. Ennek során egy adott szakterületen (belgyógyászat, sebészet stb.) töltesz el hosszabb időszakot (1-9 hetet). Mivel a nagy létszámú évfolyam számára a párhuzamos oktatás technikailag kivitelezhetetlen, ezért a hallgatók különböző sorrendben teljesíthetik a kötelezően előírt tantárgyaikat. Alapvetően egy ilyen sorrendet hat fő szigorlati tantárgy alkot (belgyógyászat, sebészet, gyermekgyógyászat, szülészet-nőgyógyászat, neurológia, pszichiátria) - ezt nevezik turnusnak. Egyetemünkön hagyományosan négy variáció közül választhatsz, azaz a fő tárgyakat négy különböző, előre adott elrendezés szerint veheted föl (ezen belül pedig további osztással a kisebb kurzusok is eltérő időpontban teljesíthetőek).

A hatodévben tehát négy turnusban zajlik a képzés párhuzamosan (I-IV.), mindegyik turnus további négy csoportra oszlik (A-D), egy csoport átlagos (ideális) céllétszáma 25 fő. A turnusok a hat fő szigorlati tantárgy sorrendjében különböznek egymástól, míg a csoportok egy turnuson belül az egyes részkurzusokban térnek el (pl. belgyógyászati infektológia, mentőgyakorlat, érsebészet stb.). A turnusokra minden évben a Dékáni Hivatal által megadott határidőig jelentkezhetsz, a tényleges csoportbeosztást a Hallgatói Önkormányzat végzi. A turnusok pontos fölépítését és időpontjait a Turnusbeosztás oldalon találod.

Tanulmányaidat alapvetően nem befolyásolja, hogy mely turnus választod, hiszen (optimális esetben :)) az év végére minden szigorlatod és aláírásod meglesz, és fölveheted a záróvizsgát. Ugyanakkor számos kisebb szempont adódik, amelyek figyelembe vételével sokat lendíthetsz a hatodéveden, akár tanulmányi szempontból, akár egyéb tervekről legyen szó. Az alábbiakban összeállított listánk koránt sem teljes, amennyiben bármit hiányolsz belőle, ne habozz kiegészíteni!

Szempontok a választás előtt

Szerencsére nem igaz az a pletyka, hogy bármelyik turnus „jobb lenne” a többinél, ennek ellenére valamilyen rejtélyes okból minden évben vannak „népszerű” csoportok. Pedig valójában pont abban rejlik a hatodév sokkal nagyobb szabadsága, hogy mind a négy választható variáció másképp passzol a hallgatók egyéni terveihez - és a legtöbb esetben mindenki megtalálja a magának legmegfelelőbb megoldást.

külföldi tanulmányút

A választásban meghatározó szerepet kaphat, ha külföldre tervezel menni, vagy már el is nyertél egy fix időpontra szóló ösztöndíjat. Az első esetben könnyebb dolgod van, hiszen rengeteg utazást szervezhetsz célzottan egy-egy gyakorlat idejére (tipikusan ilyen a legismertebb külföldi gyakorlati lehetőség, az Erasmus), ekkor is érdemes átgondolnod a következőket:

 • milyen gyakorlato(ka)t töltenél szívesen külföldön
 • mikor utaznál » hogyan illeszkedne legjobban az utazás a saját ritmusodba » év elején, közepén, végén?
 • az utazás függvényében hogyan osztanád be a tanévedet » több vizsgát letudni előtte, vagy „pihenésképp” utazással kezdeni, és utána folytatni a tanulmányokat

Végül ezek alapján csupán meg kell keresned azt a kurzust, amely az általad választott tantárgyat a Neked megfelelő időben oktatja.

A fix időpontra szóló ösztöndíjak esetében sokkal inkább Neked kell igazodnod a körülményekhez:

 • mely gyakorlatok essenek az ösztöndíj idejére? » mivel az adott évben az összes kötelezően előírt gyakorlat elvégzéséről igazolást kell vinned, különben csúszol a tanulmányaiddal, ezért ilyenkor valószínű, hogy amennyiben az ösztöndíj nem kötött témára szól, akkor azt a tárgyat kell majd kint töltened, amelyik egyébként is oda esik a turnusodból adódóan » ekkor érdemes átgondolni, hogy mely gyakorlatokat szeretnéd mindenképpen itthon tölteni, és mely területből szereznél például külföldi tapasztalatot is
 • milyen vizsgákat tennél le inkább az utazás előtt, és melyeket hagynál a végére?

számodra fontos tárgyak

Nem meglepő, hogy például a hatodév elején, szeptemberben lerakott gyermekgyógyászat vizsga anyagára a következő év májusában már csak nyomokban emlékszel (ott is leginkább a vizsgáztató jól vagy kevésbé jól borotvált szakállára, esetleg arra, hogy a bal vagy a jobb cipőd szorított jobban a tételkidolgozáskor) - ilyen szempontból tehát nem mindegy, hogy mely tárgyak lesznek „frissebbek” a fejedben, mire elérsz az államvizsgához.

Legtöbben ilyenkor az általuk választott szakterületet alapul véve indulnak el - itt is több jó megoldás lehetséges:

 • leteheted az általad választott szigorlatot akár a hatodév elején, hogy aztán önkéntesen bejárva az általad választott intézménybe, még több tudásra és gyakorlatra tegyél szert
 • vagy teheted a leendő szakmádhoz fontos szigorlatot az év végére, így az államvizsga és az utána nem sokkal kezdődő rezidensképzés elejére még ezek az információk lesznek leginkább a tudatodban

Például: egy lehetséges jó megoldás, ha szülész-nőgyógyásznak készülsz, akkor előre veszed a szakmához legkevésbé kapcsolódó tárgyakat (pl. pszichiátria), míg a terület számára legfontosabbakat rakod le a végén (szülészet-nőgyógyászat, sebészet).

Végül szempont lehet az „általános ismétlés” is, például egy belgyógyászat szigorlattal zárva az évet talán könnyebben indulsz neki az államvizsgának, hiszen maga az anyag is átfogóbb.

magánélet

Elsőre mellékesnek tűnhet, de sokaknál nem kevésbé fontos szempont, hogy egyszerűen saját maguknak is kényelmes legyen a hatodév. Ilyen szempontból pár érdekes és megfontolandó szempont:

 • mely turnusokban esik szigorlati időszak (általában egy hét) ünnephez közel? » nem mindegy, hogy hatodszorra is tankönyvvel a hónod alatt bontod a karácsonyi ajándékot, vagy sem :)
 • mikor végzed a mentőgyakorlatot » akár az eltérő típusú sérülések miatt, de akár az is számíthat, hogy télen megfagysz-e vagy nyáron megsülsz-e a kocsiban és a helyszíneken
 • milyen távol esnek egymástól a szigorlatok és mely időszakban » az egyes turnusokban különböző helyen adódnak hosszabb szünetek (pl. nem mindegy, hogy a mentőgyakorlatot és családorvoslás gyakorlatot, amelyeket általában egymás után töltöd és nincs vizsga belőlük, egy 4 hetes neurológia követi, ahol 2 hét után már készülhetsz a szigorlatra - vagy pedig egy 9 hetes belgyógyászat, ahol így tulajdonképpen 2 hónapot is „lazábbra vehetsz” a tanulást tekintve)
 • mennyire nehéz az adott gyakorlat » köztudott, és hallgatószájon kering, hogy egyes gyakorlatok (és egyes gyakorlati helyek, lásd később) az ottani rendszerből-szokásokból adódóan lazábbak, mint mások - így előre tervezhetsz, hogy mikor szeretnél magadnak „keményebb időszakot” beosztani, és mikor vennéd lazábbra a gyeplőt

csoporttársak

Bár ez a szempont félig-meddig a magánélet részhez tartozik, de sokak számára annyira kiemelt helyen szerepel, hogy itt is nagyobb hangsúlyt fektetünk rá. A hatodév során az eddigi betűbeosztások értelemszerűen megszűnnek - az átrendeződés során pedig a legközelebbi közösséged az a nagyjából 25 fős csoport lesz, ahova a turnuson belül jelentkezel (pl. II/B, IV/D stb.). Ezért valóban nem utolsó szempont, hogy a következő egy évedet kikkel töltöd majd el - tudtok-e segíteni egymásnak a legkülönbözőbb tanulmányi kérdésekkel kapcsolatban (tételkidolgozások, ügyeleti cserék, tanrendváltozáskor riadólánc, vizsgaidőpont felvétele vagy cseréje stb.).

Nem egyszer ezért előfordul, hogy már kialakult baráti társaságok együtt jelentkeznek egy-egy csoportban - ilyen esetben bizalommal fordulj a HÖK-höz segítségért, ahol a lehetőségeikhez mérten minél jobban próbálnak odafigyelni, hogy minden ilyen kívánságnak is eleget tegyenek.

gyakorlatok nehézsége

Ebben a bejegyzésben nem célunk végigmenni az egyes gyakorlatok és gyakorlati helyek sajátságain - ezt majd reméljük, megteszed Te nekünk! :) A tárgyak leírásánál szeretettel várjuk nem csak az objektív követelményeket, segédanyagokat, de azt is, hogy Te milyennek láttad-élted meg a gyakorlatot, hiszen erre sokan alapozhatnak aztán az utánad következők.

Azt azonban már ma is bármelyik idősebb hallgatótól megtudhatod, hogy mely gyakorlatok, és leginkább milyen intézményekben, mennyire nehezek: mennyit kell bejárni napközben, milyen munkát végeztetnek Veled, milyen elvárásoknak kell megfelelj - és nem utolsó sorban mennyire nehéz a szigorlat » az egyetemi intézményekben mindig ott teszed le a szigorlatot, ahol a gyakorlatot végezted - ugyanakkor ha külső intézményben, kórházban töltöd ezt az időt, akkor figyelj rá, hogy a vizsga valamely egyetemi intézetben lesz!

Ezek alapján tehát azt is úgy-ahogy előre megtervezheted, hogy az év mely időszakában szeretnél szabadabb életet élni, és mikor koncentrálnál jobban a tanulásra. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy egy-egy intézet „lazaságában” szinte bármikor változás lehet, a mai napig hallhatunk arról, hogy itt-ott szigorítanak a tételsoron, a vizsgák menetén, a gyakorlati számonkéréseken - ezért ilyen szempontból a tavalyi beszámolókra is óvatosan alapozz!

Ha semmi sem jó

Eleinte sokan nem tudnak róla, pedig igen fontos eszköz lehet a kezedben, hogy indokolt esetben egyéni tanrendet is igényelhetsz. Az indokolt eset részleteiről a dékáni hivatalban érdeklődj: az igénylés módja, a szükséges papírok, a külön vizsgafelvétel és természetesen az elfogadható indokok részleteit ügyintéződ elmondja majd.

Személyes tapasztalatok a turnusokról

Várjuk szeretettel a véleményeket (mivel jelen sorok írója a IV. turnust végezte, ezért ebből tudok személyes élményeket mesélni)!

I. turnus

II. turnus

III. turnus

IV. turnus

A „négyes turnus” szerintem egyike a legjobban időzített turnusoknak: a gyermekgyógyászat, mint kezdő tárgy egy hosszú gyakorlat, így a nyár többé-kevésbé zavartalanul megmarad, mert az első szigorlat csak szeptember elején jön el. Ezek után következik a családorvoslás és a mentőgyakorlat - ez a kora őszi idő szerintem szintén ideális mentőzéshez, mert (jó esetben) már kevésbé tombol a hőség, viszont nem fagysz meg akkor sem, amikor fél hétre mész műszakváltásra. A következő kényelmes tény, hogy miután a kicsit zsúfolt ősz alatt hirtelen letudtad a neurológiát és pszichiátriát is, az ismét kényelmes 9 hetes belgyógyászat gyakorlat pont az ünnepek előtt kezdődik: így gond nélkül lehet karácsonyozni és szilveszterezni is, mert a december eleji vizsga után legközelebb február elején kell újra szorongatnod az indexed. Ezek után már csak a sebészet és szülészet van hátra (ilyen szempontból erre a területre készülőknek is ideális az a beosztás).

Ha mégsem a legjobb helyre jelentkeztél

Mivel a jelentkezési határidő lejárat után van még átfutás az adminisztráció során (amíg a HÖK rendszerezi, véglegesíti a listát, majd eljuttatja a Dékáni Hivatalhoz), ezért ha nem sokkal a jelentkezés után kiderül, hogy valamiért mégis változtak a terveid, akkor általában átjelentkezhetsz más turnusba/csoportba csere útján - az általános kikötés tehát általában annyi, hogy az adott csoportkeretszámok ne változzanak. Az ilyen cserék megszervezésére ideális fórum a csoportlevlista.


QR Code
QR Code Turnusválasztás (generated for current page)